EXCLUSIV. Viorel Istrate (FNFMCV): „Statutul feroviarului nu o să treacă niciodată”

-


Statutul feroviarului nu va deveni niciodată realitate întrucât efectul acestuia imediat ar fi plecarea masivă din sistem a unui număr semnificativ de CFR-işti care ar îndeplini condiţiile de pensionare, susține, în exclusivitate pentru Jurnaliştii.ro, Viorel Istrate, secretarul general al Federației Naţionale Feroviare Mişcare Comercial Vagoane (FNFMCV).

 

L-am sunat pe Viorel Istrate pentru a-l întreba de ce Statutul personalului feroviar este blocat în Parlament. „Răspunsul la întrebarea dumneavostră este următorul: Nu o să treacă niciodată acest Statut pentru că  politicienii se tem că efectul acestuia va fi plecarea masivă din sistem a salariaţilor. De asemenea, în momentul în care s-ar pleca masiv din sistem mai devreme s-ar contura o nevoie de resursă financiară la asigurări sociale. 1, 4 miliarde de lei anual numai pentru noi. Cel puţin aşa a calculat Casa Naţională de Pensii, însă nu ne-au explicat niciodată modul de calcul„, a declarat Viorel Istrate, pentru Jurnaliştii.ro. Statutul CFR-istului etse blocat în momentul de faţă la Comisia de Muncă al Camerei Deputaţilor, din cauza lipsei avizului Guvernului și a situației de la Ministerul Transporturilor unde nu există un ministru.

Potrivit acestuia, fostul ministru al Muncii Lia Olguţa Vasilescu s-a opus adoptării amendamentelor depuse la legea pensiilor care ar fi rezolvat problemele feroviarilor.

Am formulat amendamente la legea pensiilor care au fost respinse în Comisie, iar Lia Olguţa Vasilescu, împreună cu cei de la PSD, s-a opus, după ce iniţial s-a pus de acord cu PNL, PMP şi USR„, a adăugat Viorel Istrate.

Din cauza blocării Statutului CFR-istului la Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor, feroviarii ar putea ieși în stradă de la 1 aprilie, au declarat, pentru Jurnaliştii.ro, surse din cadrul CFR.

Ne-am săturat de amânările pe care noi le tot primim de la Comisia de Muncă a Camerei Deputaţilor în legătură cu Statutul CFR, care îl ţine în loc în lipsa avizului Guvernului. Până la 1 Aprilie, noi vom recurge pe cale amiabilă la găsirea unor soluţii pentru deblocarea Statutului şi chiar vom încerca să discutăm cu preşedintele Comisiei de Muncă de la Camera Deputaţilor, Adrian Solomon. Dacă nu vom rezolva nimic în tot acest răstimp, în aprilie vom recurge la o serie de acţiuni sindicale, indiferent de consecinţele acestora. Vom căuta să profităm şi noi de faptul că va fi campanie electorală pentru europarlamentare şi vom pune presiune pe guvernanţi, pentru că ne-au păcălit şi au promis că ne ajută cu Statutul. Noi nu mai putem să stăm nepăsători pentru că ne-au minţit prea mult la negocierile din toamnă”, declarau surse din cadrul CFR.

În momentul de faţă, Guvernul nu a emis niciun punct de vedere (pozitiv sau negativ) asupra Statutului CFR-istului şi acest lucru blochează parcursul legislativ al acestuia. Legal sindicatele nu pot să organizeze o grevă generală pentru urgentarea aprobării acestuia.

În luna noiembrie, proiectul de Statut a ajuns la guvern și au spus că decât să-i dea aviz negativ mai bine să-l amâne. Și amânat a rămas. Deci proiectul de Statut nu s-a mai întors la Comisia de Muncă din Camera Deputaților. Proiectul a trecut adoptat tacit de către Senat în forma pe care o are acum. Până acum, două comisii au dat avize pozitive, iar alte două au dat avize negative. Și trebuie să ne mai vină alte două avize. Toate avizele se strâng la Comisia de Muncă care face un raport ce are nevoie de votul plenului. Am făcut memorii peste memorii PRIN CARE LE-AM EXPLICAT AUTORITĂȚILOR CÂT DE IMPORTANT ESTE ACEST STATUT”, declara, pentru Jurnalistii.ro, un sindicalist în urmă cu câteva săptămâni aici.

Citeşte şi:

Se anunţă proteste de amploare la CFR. „Facem acţiuni sindicale indiferent de consecinţe”

Surse din CFR: Fără concedieri nu se pot mări salariile substanțial

Sindicalist CFR, după negocieri: Ne așteaptă vremuri grele. Ceață totală în jurul Statutului feroviarului

Sindicalist CFR: Nu luăm în calcul condiționarea măririi salariilor de eventuale disponibilizări

Sindicalist: Situația salarizării de la CFR a ajuns într-un hal fără de hal. Cu ce revendicări va merge la negocieri F.N.S.I.F.

Statutul personalului feroviar se află în mâinile ministrului Șova. Interviu cu sindicalistul Viorel Istrate


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.