Exodul medicilor s-a redus cu 40% după creșterile salariale. Încă nu e suficient

-


După măririle salariale de la 1 martie, numărul de solicitări depuse la Colegiul Medicilor din România de către personalul medical care doreşte să profeseze în altă ţară s-a redus cu aproximativ 40%. Însă, pentru ca fenomenul să fie diminuat într-o proporție mai mare,  MS susţine că trebuie să fie luate şi alte măsuri pe lângă cele legate de salarii.

„Una dintre măsurile care ar putea diminua libera circulaţie a medicilor, circulaţie pe care Ministerul Sănătăţii nu o poate opri, este creşterea salarială. Se pare că exodul medicilor s-a redus cu 40%. Această măsură poată să fie şi trebuie să fie completată şi de alte măsuri. Un salariat stă la locul de muncă nu numai pentru partea financiară, ci şi pentru condiţiile în care lucrează, măsuri care vizează locul de muncă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore, citată de Mediafax.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Gheorghe Borcean, susține însă că nu doar veniturile mici îi determină pe medici să plece din țară.

„Migraţia are două capete, ca un pod: unul este despre ce câştigă omul, ceea ce dobândeşte migrând în altă parte, iar celălalt este despre ceea ce pierde plecând. Nu câştigurile materiale sunt pe primul loc în ceea ce priveşte motivarea de a migra, ci şi posibilitatea de creştere în profesie, respectul, poziţia socială a medicului în societate, o concordanţă între visurile tânărului medic, care atunci când a intrat la facultatea şi-a dorit să facă ceva, şi ceea ce a obţinut după ce şi-a terminat studiile”, a explicat Gheorghe Borcean.

Potrivit Colegiului Medicilor din România, peste 14.000 de cadre medicale profesează în afara graniţelor.

Se poate observa și o scădere a numărului de solicitări pentu eliberarea documentelor necesare medicilor care vor să plece. Dacă în 2010 erau peste 2.800 de astfel de cereri, anul trecut, în 2017, a ajuns la puţin peste 1.200.

 

Citește și:

Mesajele de Paști ale politicienilor. Îndemnuri la hrănit optimismul


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.