Experienţe de pe „Planeta Copil“: Cum am învățat „meseria“ de mamă

12 aprilie 2017 - 18:11 -


Când am născut-o pe fetiţa mea Alara, acum 2 ani, aveam 34 de ani şi credeam că sunt 100% pregătită să am un copil, că o să mă descurc fără prea mari probleme. Mă simţeam pregătită emoţional şi aveam şi toate dovezile că sunt genul de persoană care ştie să îşi pună ordine şi frumos în viaţă: aveam la activ o carieră profesională de succes, o relaţie împlinită cu soţul meu, prieteni buni, o idee conturată despre cine sunt şi ce îmi doresc.

Aveam să aflu la doar câteva săptămâni după ce s-a născut că, de fapt, eram pregătită pentru copilul meu imaginar şi nicidecum pentru realitatea din teren. Eram pregătită pentru o bebeluşă care doarme mult, în pătuţul ei, zâmbeşte, se joacă, mănâncă şi adoarme la loc.

Fetiţă mea s-a dovedit însă mult diferită de imaginarul pentru care eram eu pregătită. Alara s-a născut alertă, cu instincte ascuţite, perfect echipată pentru supravieţuire. Ceea ce înseamnă că am devenit mămica unei bebelușe foarte solicitante. În primele 3 luni dormea doar la mine în braţe pentru că ştia instinctiv că acolo e siguranţă deplină. Având instinctele 100% treze, când încercam să o pun în pat se trezea şi o luăm de la capăt cu adormitul. İi venea foamea cel puţin o dată pe oră. Uneori voia să o alăptez şi la 20 de minute. La un calcul simplu, descopeream că o alăptam, în medie, de peste 24 de ori în 24 de ore…

M-am trezit dintr-o dată că mi-am pierdut toate reperele, încrederea şi echilibrul de care eram foarte sigură înainte să nasc. Făceam eu ceva greşit de era aşa obositor şi complicat să ai grijă de un bebe? Ceea ce experimentam erau îndoiala şi confuzia, vinovăţia că poate greşesc undeva.

Povestea mea nu e cu nimic specială. Nu sunt singura care a experimentat dificultăţi în a fi mamă şi care s-a simţit pierdută în caruselul de experienţe şi emoţii neaşteptate care vin odată cu maternitatea. Am descoperit asta citind mult despre nou-născuţi, copii şi maternitate sau ascultând poveştile mămicilor din parc.

În 2013, Katherine Wintsch, expert internaţional în parenting, a realizat un studiu la nivel global pe 5872 de mame cu copii până în 3 ani din 17 ţări. Rezultatele sunt cu mult diferite faţă de realitatea pe care ne-o expun reţelele de socializare sau media: mame zâmbitoare, odihnite, fericite, sigure pe ele, jonglând cu naturaleţe între copil, job, soţ, pasiuni.

Studiul a arătat că emoţia numărul unu asociată cu maternitatea este îndoiala. Mamele chestionate păreau depăşite de meseria de mamă, neştiind exact dacă fac bine ce fac sau dacă ar trebui să acţioneze altfel.

Nu ştiu cum e să trăieşti pe o altă planetă, dar îmi imaginez că seamănă mult cu viaţa unei femei după ce devine mamă. Odată cu naşterea copiilor, totul devine foarte diferit şi necesită un proces de învăţare experențială şi recreare interioară.

Din experienţa mea şi a altor cliente mame cu care am lucrat ca şi coach, am observat că avem nevoie să învăţăm să trăim diferit, să ne creăm un nou echilibru pentru a reatinge starea de bine. E un proces de creştere interioară fenomenal.

În primul an de viaţă al Alarei, ce m-a ajutat să îmi găsesc un soi de echilibru, văzând realitatea din teren – copilul real cu care m-a binecuvântat Dumnezeu – a fost acceptarea faptului că o vreme va fi nevoie să mă pun pe mine pe pauză.

Când am acceptat realitatea – aceea că e mult mai complicat să ai grijă de un nou-născut decât îmi imaginasem – lucrurile au început să devină mai uşoare…M-am întrebat atunci ce vreau, ce e important pentru mine? Şi am realizat că în acel moment pentru mine cel mai important era să mă dedic 100% fetiţei.

În primul an de viaţă al Alarei, am renunţat să lucrez part time aşa cum îmi imaginasem că voi face, mi-am luat la revedere de la yoga la sala, ieşirile cu prietenii s-au transformat în discuţii la telefon etc.

Acceptarea e un sentiment care ne readuce energia şi ne ajută să ne adaptăm, să căutăm soluţii, să transformăm complicatul în simplu.
Am înţeles atunci şi că am nevoie de ajutor. Nu degeaba se zice că e nevoie de un sat întreg ca să creşti un copil. Aşa că am acceptat ajutorul familiei extinse, fără să fac compromisuri însă de la cum îmi doream să îmi cresc copilul. De cele mai multe ori, în realitate, cele mai multe dintre mămici au la dispoziţie mult mai multe resurse pe care le pot folosi să îşi uşureze viaţa decât ar părea la prima vedere. De aceea cred că întrebarea ’’Cine mă poate ajuta?’’ e una la care merită reflectat serios.

În toată perioada asta, am avut însă în minte că să mă pun pe pauză nu e egal cu să uit de mine. Activităţile care mă linişteau şi hrăneau sufleteşte înainte să devin mamă m-au ajutat, mi-au fost busola.

Am continuat să meditez, să citesc, să petrec timp de calitate cu soţul meu. Din punctul meu de vedere, maternitatea este despre a dărui. E nevoie de multă iubire, atenţie, răbdare, timp, energie pozitivă pe Planeta copil…  Şi cum să dăruieşti dacă tu eşti golit? E aproape imposibil. Iată de ce, cumva, nu am renunţat deloc să îmi dau mie minimul de care aveam nevoie ca să funcţionez optim. Am văzut-o ca pe o datorie, dacă vreţi, la fel de importantă ca schimbatul scutecului la timp.

Liliana ÖĞÜN
Coach Profesionist & Consultant Comunicare
www.surfingchange.com

(FOTO: info-kids.ro)


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *