Explicațiile PSD, după ce a respins proiectul care prevede construirea a peste 500 de creșe

-


PSD susține că parlamentarii săi au respins proiectul de lege pentru realizarea a 554 de creşe întrucât PNDL II prevede deja construcţia a 2.500 de creşe şi grădiniţe. În Bucureşti sunt 19 creşe de stat, cu o capacitate de 3.890 de locuri, potrivit datelor de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, în condițiile în care 48.000 de copii au vârsta până în trei ani.

„PSD face precizarea că votul exprimat, miercuri, de majoritatea PSD-ALDE din Camera Deputaţilor, prin care a fost respins proiectul de lege privind construcţia a 554 de creşe, a fost motivat de faptul că Guvernul României a aprobat deja o finanţare mult mai amplă pentru realizarea unor obiective similare. Astfel, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, etapa a II-a, aprobat prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 6/2017, s-au alocat fonduri pentru construcţia a 2.500 de creşe şi grădiniţe, la nivelul întregii ţări”, se menţionează într-un comunicat de presă.

OUG 6/2017 prevede, la art. III, faptul că „începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, se instituie etapa a II-a a Programului naţional de dezvoltare locală, (…), în cadrul căreia se va asigura finanţarea a 9.500 obiective de investiţii noi introduse în program, (…), din care 2.500 de creşe şi grădiniţe şi 2.000 de unităţi de învăţământ preuniversitar care necesită efectuarea de lucrări de realizare/extindere/reabilitare/ modernizare/dotare în vederea obţinerii autorizaţiilor de funcţionare şi pentru desfăşurarea în bune condiţii a procesului educaţional, pentru care se asigură finanţarea multianuală, conform prevederilor legale, până la finalizarea acestora.”

De asemenea, PSD arată că, spre deosebire de cele 2.500 de creşe şi grădiniţe aprobate deja prin PNDL II, proiectul de lege respins miercuri de Camera Deputaţilor prevedea construcţia a doar 554 de creşe, care ar fi fost repartizate exclusiv în oraşele cu peste 10.000 de locuitori, ceea ce ar fi constituit un dezavantaj pentru celelalte categorii de localităţi.

„Nu în ultimul rând, unul din obiectivele instituirii PNDL a fost ca toate proiectele de dezvoltare locală să fie coordonate în mod unitar şi coerent de către o singură autoritate publică, respectiv prin Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, astfel încât să se elimine suprapunerile din programele existente anterior, care îşi propuneau să finanţeze obiective asemănătoare sau fără a ţine seama de investiţiile derulate de către alte ministere sau autorităţi publice”, se mai arată în comunicatul PSD.

Proiectul de lege la care se face referire a fost adoptat de Senat în iunie 2016, el fiind iniţiat de un număr de 94 de parlamentari PSD şi UNPR. Camera Deputaţilor este for decizional.

Ce a promis PSD în programul de guvernare

În stufosul program de guvernare, PSD a bifat drept prioritate, în zonele în care spiritul antreprenorial este mai puțin dezvoltat, precum și în zonele izolate, construirea a 2500 de creșe și de grădinițe.

(FOTO: clubulbebelusilor.ro)

Citește și:

Băsescu, explicații despre amendamentele la Legea grațierii


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *