Fii blând cu tine! Beneficii nebănuite. STUDIU

-


Persoanele care gândesc pozitiv despre sine, dar și despre cei din jur prezintă un risc mai mic de a se îmbolnăvi de o afecțiune cardiovasculară. Beneficiile se extind și asupra psihicului.

Un studiu efectuat de un grup de cercetători de la universitățile din Exeter și Oxford a relevat că participarea la exerciții de auto-compasiune reglează ritmul cardiac, atunci când organismul este amenințat. Și asta cu atât mai mult cu cât studiile anterioare au arătat că răspunsul la stres slăbește sistemul imunitar, favorizând îmbolnăvirea. Cercetătorii cred că abilitatea organismului de a opri acest răspuns poate reduce riscul de boală fizic și psihică.

Pentru acest studiu, 135 de studenți sănătoși de la Universitatea Exeter au fost împărțiți în cinci grupuri, iar membrii fiecărui grup au fost rugați să asculte câte o înregistrare audio. Echipa de cercetători le-a măsurat ritmul cardiac, cât de tare au transpirat și în același timp le-au cerut studenților să spună cum se simt. Concret, întrebările au urmărit să afle cât de în siguranță s-au simțiti studenții, dacă erau dispuși să se poarte blând cu ei și cât de conectați s-au simțit cu cei din grupu lor.

Membrii a două dintre grupuri care au fost încurajați să fie blânzi cu ei înșiși nu au raportat doar faptul că se simt confortabil din punct de vedere psihic, dar în același timp și-au simțit corpul relaxat și în siguranță. S-a mai observat că inima și-a reglat ritmul, ceea ce este un semn al unei inimi sănătoase care poate răspunde flexibil situațiilor stresante. În plus, acești studenți au transpirat mai puțin.

În același timp, instrucțiunile care au indus o voce critică interioară s-au materializat într-o creștere a ritmului cardiac și la un răspuns mai mare al aliminării transpirației, care apare de altfel atunci când ne confruntăm cu sentimente de amenințare și de primejdie.

„Studiile anterioare ne-au arătat că atunci când ne purtăm frumos cu noi înșine psihicul este stimulat însă nu înțelegeam de ce. Studiul actual ne ajută să înțelegem cum poate fi folosit „mecanismul” de a fi bun cu tine atunci cînd lucrurile merg greu în tratamentele psihologice. Prin dezactivarea răspunsului nostru la amenințare, ne protejăm sistemul nostru imunitar și ne dăruim cea mai bună șansă de vindecare. În cercetările noastre viitoare vom utiliza această metodă la persoanele cu probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia recurentă”, a explicat coordonatorul studiului Dr Anke Karl, de la Universitatea din Exeter.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.