Filmul dedicat dramei de la Colectiv, câștigătorul premiului Golden Eye la Festivalul Internațional de Film de la Zurich

-


Filmul ”Colectiv”, al cineastului Alexander Nanau, a câştigat sâmbătă premiul Golden Eye pentru cel mai bun documentar, la cea de-a 15-a ediţie a festivalului Internaţional de Film de la Zurich, scrie Agerpres.

În acest film despre drama incendiului de la clubul Colectiv şi despre problemele sistemului medical românesc apar, printre alţii, Narcis Hogea, tatăl lui Alex Hogea, una dintre victimele de la Colectiv, Cătălin Tolontan, dar şi medici de la spitalul de arşi.

Producţia „Colectiv”, care urmăreşte întâmplările desfăşurate în România în primul an de după incediul din clubul Colectiv, va fi lansat primăvara viitoare în America de Nord de companiile Magnolia Pictures şi Participant, care au în portofoliu producţii câştigătoare de Oscar şi Palme d’Or precum „Good Night and Good luck”, „Spotlight”, „The Post”, „Green Book”, „Roma”, „The Square” şi „Shoplifters”.

Pelicula românească a fost apreciată de criticii de film şi jurnaliştii de specialitate. Filmul „colectiv” este o coproducţie Romania-Luxembourg, produs de Alexander Nanau Production, HBO Europe şi Samsa Film Luxembourg.

De asemenea, „Colectiv” este un documentar observațional care spune povestea primului an de după incendiul din clubul Colectiv. Filmul urmărește autorități și jurnaliști, într-o interacțiune permanentă de căutare și expunere a adevărului. Potrivit unui comunicat citat de Mediafax, este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj și responsabilitate individuale.

„Pentru că mi-am trăit viața între culturi și țări, nu am avut niciodată sentimentul că aparțin undeva. În noiembrie 2015, emoția a mii de oameni care strigau într-un glas «Colectiv» m-a făcut să vreau să înțeleg cum sunt construiți cei care se dedică dezvoltării comunității în care trăiesc. Am descoperit jurnaliști, whistleblowers, activiști care prin acțiunile lor au contribuit la demontarea unor minciuni dureroase pentru societate. La polul opus, am găsit oameni și sisteme care calcă în picioare demnitatea și viața însăși a celorlalți, din poziții de putere politică sau financiară, mințind și manipulând, pervertind adevărul și legea”, declara Alexander Nanau, regizorul documentarului.

Filmul îi are ca protagoniști pe Narcis Hogea, tatăl lui Alex Hogea, una dintre victimele care și-au pierdut viața în urma incendiului, Cătălin Tolontan, Mirela Neag și Răzvan Luțac, echipa de jurnaliști de investigație de la Gazeta Sporturilor, Camelia Roiu, medic la Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri din Capitală, Mariana Oprea (Tedy), unul dintre supraviețuitorii incendiului, și Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății.

Efortul de producție a fost unul amplu, constând în 14 luni de filmare și 18 luni de montaj, implicând peste 60 de oameni din echipa extinsă, din cinci țări și nouă naționalități.

Juriul festivalului de la Zurich, condus de regizorul Oliver Stone, a anunţat sâmbătă laureaţii celei de-a 15-a ediţii.

Vedeta daneză Trine Dyrholm a obţinut premiul pentru cea mai bună actriţă cu rolul din filmul lui May el-Toukhy, „Queen of Hearts”, în care interpretează o femeie de carieră care îşi seduce fiul vitreg. Premiul pentru regie a fost câştigat de David Zonana cu filmul său de debut „Workforce”, care urmăreşte povestea unui muncitor în construcţii din Ciudad de Mexico care lucrează pe şantierul unei vile de lux. „Workforce” a avut premiera tot la Toronto.

Premiul publicului a fost acordat peliculei „Volunteer” a regizorilor Anna Thommen şi Lorenz Nufer.

Citește și:

Serviciul 112, ”bătaia de joc” a românilor? De la violul cu morcovul până la durerea de unghii, printre apelurile ciudate din acest an


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.