Firea aruncă falimentul RADET în cârca PNL

-


Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea susţine că pierderile RADET au scăzut cu 81% în timpul mandatului său, contrazicând astfel declaraţiile premierului Orban potrivit cărora falimentul Regiei ar fi fost cauzat de cei care au condus Capitala în ultimii 12 ani.

„PNL uită să spună că ani de zile s-a aflat la cârma RADET, iar acum preferă calea uşoară de a arăta cu degetul spre oricine altcineva decât propria incompetenţă. Am venit în faţa bucureştenilor cu date concrete, cifre şi ani şi revin cu informaţiile ori de câte ori este nevoie, ca să nu uităm de unde s-a plecat: din punct de vedere financiar, pierderile RADET au scăzut cu 81% în mandatul meu de primar general; am luat toate măsurile manageriale astfel încât, dacă în anul 2015 se înregistra o pierdere de aproximativ 430 de milioane de lei, în anul 2017 valoarea acestora a fost de 160 de milioane de lei, iar în 2018 pierderile s-au situat la nivelul cifrei de 79 de milioane de lei. Este o scădere evidentă, pe care nu o poate contesta nimeni”, a declarat Gabriela Firea

Potrivit acesteia, în perioada 2009 – 2016, atribuţiile şi coordonarea tuturor activităţilor care ţin de RADET au fost delegate viceprimarilor PNL: Mircea Raicu – 2009; Marcel Nicolaescu – 2013 şi Mircea Raicu – 2016.

În acest sens, Firea arată că liberalii au deţinut funcţia de preşedinte al Consiliului de administraţie al Regiei, după cum urmează: între 2009 – 2013 Cătălin Deaconescu, consilier general PNL; 2013 – 2015 Costin Berevoianu, „susţinut de PNL”; 2015 – 2016 Gabriel Dumitraşcu, alături de membri CA, Antonel Tănase, Alin Chiţu, Andreea Miu, Marian Agiu, „toţi aceştia fiind membri PNL”.

În ceea ce priveşte datoriile acumulate de RADET faţă de ELCEN şi penalităţile aferente, PMB menţionează că Gabriela Firea „a prezentat, în repetate rânduri, faptul că sursa” acestora o reprezintă „modul dezavantajos de facturare” pentru regia bucureşteană.

„O altă observaţie este că jumătate din datoria pe care RADET o înregistrează faţă de ELCEN (de ex.: 200 de milioane, la începutul lunii octombrie), o reprezintă facturi la zi, care va fi plătită în termenul de scadenţă. Concret, există un decalaj de 10 zile între data facturării ELCEN către RADET şi data facturării RADET către populaţie, generat de faptul că regia trebuie să citească peste 36.000 de contoare. Aşadar, RADET a fost ani la rând în situaţia de a nu putea colecta de la clienţi sumele necesare pentru plata la timp a facturilor, din acest decalaj rezultând o acumulare istorică de penalităţi, care nu ţine de buna funcţionare a regiei, ci de contractul dezavantajos încheiat între RADET şi ELCEN, cât şi de situaţia reală din punct de vedere tehnic. Practic, ELCEN profită de poziţia dominantă şi nu este dispus să fluidizeze circuitul economic, astfel încât RADET să nu mai înregistreze datorii şi pe cale de consecinţă, să nu mai plătească penalităţi create artificial”, arată PMB.

Falimentul RADET-ului va fi pronunţat luni….

La rândul său, premierul Ludovic Orban a declarat joi că falimentul RADET a fost generat de cei care au condus Primăria Capitalei, care au fost din zona PSD, în ultimii 12 ani.

„Fac o precizare, adversarii noştri politici se ţin în continuare de minciuni şi de dezinformări. Din declaraţia pe care a făcut-o ministrul Economiei când am fost la instalarea de acolo s-a născut iar un fake news, că noi vrem să nu mai furnizăm căldură în Bucureşti, în condiţiile în care declaraţia noastră a fost cu totul alta. Şi aici vreau să fim foarte limpezi: nu noi am băgat RADET în faliment, ci cei care au condus Primăria Capitalei care au fost din zona PSD în ultimii 12 ani. Dacă RADET intră in faliment, chiar dacă ELCEN este pregătit să furnizeze energie termică, şi vom vedea în ce măsură este pregătit, trebuie să existe un operator care să transporte şi să distribuie energia termică, care să aibă licenţă pentru această activitate, să aibă contract pe de o parte cu ELCEN şi să aibă contract cu fiecare beneficiar. Asta ca să stabilim foarte clar în cazul falimentului RADET cine este responsabil pentru faptul că nu va exista o entitate care să asigure furnizarea energiei termice”, a subliniat premierul Ludovic Orban.

De asemenea, sistemul de termoficare din Capitală se află în criză financiară și tehnică, iar luni ar putea intra oficial în faliment. Asta înseamnă că aproximativ 560.000 de familii ar rămâne în frig, fără apă caldă și căldură. Iarna trecută au existat numeroase probleme în sistem: circa 3.500 de avarii la rețeaua RADET, și pierderi de 2.000 tone pe oră prin găurile din țevile de transport și distribuție a energiei termice.

În luna aprilie, că magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au admis cererea de suspendare provizorie a executării sentinţei de deschidere a falimentului RADET, astfel că Regia a revenit la perioada de observaţie, dinaintea pronunţării falimentului.

Pe 17 aprilie, Primăria Capitalei susţinea că, întreaga activitate a societăţii urma să fie preluată de Compania Municipală Termoenergetică.

 

Citeşte şi:

Orban a găsit vinovații pentru falimentul RADET


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.