Bucureşti, capitală europeană în faliment nedeclarat şi fără apă caldă. Cătălin Deaconescu (consilier general al PNL): „Doamna Firea o să se victimizeze pentru că situaţia este gravă la primăria Capitalei”

-


În an electoral, Capitala se află în stare de faliment nedeclarat, iar bucureştenii, pe lângă multitudinea de probleme create de pandemie, nu au apă caldă la robinet în plină vară. Pusă în faţa faptului împlinit, primarul general Gabriela Firea aruncă vina în curtea Guvernului şi se pregăteşte de campanie electorală pentru alegerile locale din 27 septembrie, exploatând imagologic subiectul dublării alocaţiilor copiilor şi al unor realizări care au rămas blocate în proiect.

Dincolo de conflictele politice pe care le-a avut cu Liviu Dragnea sau cu Ludovic Orban, Gabriela Firea a avut un buget uriaş pe mână (numai cel din 2019 a fost de 1,4 miliarde de euro), dar problemele au venit din modul cum a estimat veniturile, care s-au dovedit mai mari decât încasările la bugetul local. În momentul de faţă, marile investiţii au rămas numai pe hârtie şi pe subvenţiile la căldură şi transportul public.

În acest context, consilierul general al PNL în Primăria Capitalei, Cătălin Deaconescu a declarat, pentru Jurnaliştii.ro, că falimentul nedeclarat pe care Gabriela Firea l-a invocat public este foarte aproape, iar de luni conturile Primăriei Capitalei vor fi blocate şi nu se vor mai putea da subvenţii.

sursa foto: inquamphotos.com

„E în firea oamenilor ca să îşi dorească apă caldă! În secolul XXI, apă caldă la robinet este ceva normal şi nu trebuie să fie considerat un lux. Asta-i prima observaţie. Am văzut că doamna Firea are mult timp ca să se joace ca la sfârşitul clasei a VIII-a cu oracole, face acronime, cred că F de la Firea se potriveşte foarte bine cu faliment, şi am putea continua cu eşec, aroganţă, incompetenţă, şamd. Am putea să îi facem şi noi acronime dacă ne-am ocupa cu lucruri atât de mici. Situaţia este gravă şi se acutizează pe zi ce trece la Primăria Capitalei. Falimentul nedeclarat, pe care-l invoca doamna Firea de anul trecut este din ce în ce mai aproape. Sigur, că acum o să se victimizeze pentru că începând de luni, este posibil să fie blocate conturile şi nu o să mai poată da subvenţii”, a declarat, pentru Jurnaliştii.ro, consilierul general al PNL, Cătălin Deaconescu.

Potrivit acestuia, numai la energie termică s-au acumulat datorii de 653 de milioane şi numai în ianuarie s-au făcut plăţile către furnizori.

„Problema cu apa caldă este ultima pe agenda doamnei Firea…”

„Eu aş întreba-o pe doamna Firea de ce până acum a acumulat datorii de 653 de milioane lei pe energie termică faţă de ceea ce a bugetat? Ce a plătit anul acesta? Numai pe luna ianuarie s-a plătit, după care nimic. Datoriile pe care Termoenergetica le are către producători sar de 450 de milioane lei. În şapte luni de funcţionare au strâns jumătate de miliard datorii. Problema cu apa caldă este ultima pe agenda doamnei Firea, o preocupă apariţiile tv, reclamele plătite la tv, mai puţin traficul, poluarea şi zona de termoficare. În primul rând trebuie oprită risipa, şi aici mă refer la acele cheltuieli inutile, întrucât nu mi se pare normal ca în plină pandemie, când ştii că se reduc bugetele să faci cheltuieli deşănţate, să măreşti bugetul de publicitate al PMB cu 6 milioane de lei, ca să dai reclame despre cât de bine se trăieşte în Bucureşti”, a adăugat Cătălin Deaconescu.

Acesta a mai spus că sunt multe cheltuieli inutile care trebuie să fie restructurate, iar CGMB dominat de majoritatea PSD visează la o rectificare bugetară de peste 7 miliarde de lei.

„Sunt multe cheltuieli care pot fi tăiate şi din păcate nu-l invidiez deloc pe Nicuşor Dan, căci va prelua o Primărie cu datorii curente foarte mari, aproape jumătate din veniturile preconizate anul viitor, datorii la termen, şi sunt convins ca va restructura aceste datorii şi va tăia cheltuielile inutile. În continuare, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat o rectificare de buget şi-n continuare doamna Firea visează la peste 7 miliarde lei venituri, când din practica ultimilor patru ani ne-a arătat că nu se poate încasa mai mult de 4 miliarde, iar odată cu acest an, cu reducerea unor activităţi economice, ne vom închide la 3,8 miliarde lei. Este clar că nu se rezolva aşa. Firea încă se mai zbate, dar ştie că se va încheia în mai puţin de 60 de zile tristul său mandat la conducerea Capitalei”, a subliniat consilierul general al PNL.

În schimb, candidatul comun al PNL și USR pentru Primăria Capitalei, Nicuşor Dan, declara, în iulie, că Termoenergetica, companie municipală care se ocupă de furnizarea de apă caldă și încălzire în sistem centralizat în București, este „practic în insolvență” pentru că ar avea deja datorii de 100 de milioane de euro.

„Termoenergetica este o bombă cu ceas a administraţiei PSD-Firea. După ce a falimentat RADET-ul, pe care l-a lăsat cu o datorie de un miliard de euro, datoria curentă a Termoenergetica este de 100 de milioane de euro şi această companie este, practic, în insolvenţă. Administraţia PSD-Firea a avut la dispoziţie 180 de milioane de euro bani europeni pe care n-au fost în stare să-i ia în patru ani”, sublinia candidatul comun al PNL-USR pentru Primăria Capitalei.

Potrivit acestuia, pierderile din reţeaua de termoficare sunt de un milion de gigacalorii pe reţeaua principală şi 430.000 de gigacalorii pe reţeaua secundară – în total 1,4 milioane de gigacalorii – echivalentul necesarului de încălzire într-un an pentru Sectoarele 1 şi 2.

„Am ajuns în această situaţie deoarece investiţiile au fost derizorii: 2017 – 6 milioane de lei, 2018 – 9 milioane de lei, 2019 – 13 milioane de lei, adică o medie de 10 milioane de lei pe an, în condiţiile în care avem nevoie de investiţii de 5 miliarde de lei – asta înseamnă că, în ritmul actual, administraţia Firea ar rezolva problema termoficării în 500 de ani”, a adăugat Nicuşor Dan.

Constanda blochează conturile Primăriei Capitalei

Conturile Primăriei București ar urma să fie blocate de luni, de omul de afaceri Costică Constanda, ca urmare a unei decizii definitive prin care acesta trebuie să primească de la primărie 115 milioane de euro despăgubiri.  Astfel, Gabriela Firea a anunţat, la începutul şedinţei de miercuri a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), că a primit o notificare potrivit căreia pe 3 august vor fi blocate complet conturile Primăriei Capitalei, dacă nu va fi plătită suma de 115 milioane de euro avocaţilor familiei Constanda sau Primăria să accepte darea în plată a unei suprafeţe de teren de 15.000 de metri pătraţi din Cartierul Francez.

„Suntem notificați că pe data de 3 august, conturile Primăriei Capitalei vor fi blocate în totalitate, nu vom mai putea face plăţi nici pentru domeniul medical, nici pentru domeniul social, nici pentru subvenții la transportul public, la termoficare și nici în celelalte domenii de activitate. Sunt procese care durează de 16 ani de zile. Trebuie să plătim 115 milioane de euro avocaților, reprezentanților familiei Costanda, cu o sentință judecătorească definitivă și irevocabilă. Am fost notificați că dacă nu se acceptă darea în plată în sensul – această sumă de 115 milioane de euro să fie transformată într-o suprafață de teren din Cartierul Francez, ori dăm toți banii deodată, dacă nu, pe 3 august se închid conturile Primăriei Capitalei”, a declarat Gabriela Firea.

În momentul de faţă, Primăria Capitalei trebuie să-i plătească omului de afaceri Costică Constanda suma de peste115 milioane de eurodintre care 69 milioane euro costul terenului, restul reprezentând dobânzi şi sume accesorii (pentru titlurile executorii, în bugetul pe anul 2020, a fost prevăzută suma de 100 de milioane de euro), iar lui Creştin Vasile – Teodor 22.755.415 euro.

Citeşte şi:

Procesul dintre CNSAS şi Mugur Isărescu va avea primul termen pe 18 septembrie. Miza: constatarea calităţii de colaborator al Securităţii al guvernatorului BNR

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.