Firea i-a lăsat pe bucureșteni la cheremul țânțarilor. Primăria Capitalei are o firmă special înființată pentru dezinsecție, funcțională, DEȘI ILEGALĂ, care e pierdută în proceduri

-


Zilele caniculare din ultima săptămână au scos bucureștenii în parcuri însă plimbările de seară sunt adevărate aventuri din cauza țânțarilor mult mai agresivi și mai…„grași” decât în alți ani. Ca în fiecare an, autoritățile au întârziat cu demararea procesului de exterminare a țânțarilor deși există o firmă special înființată de Muncipalitate și funcțională – deși între timp a fost scoasă în afară legii – care are misiunea de a-i proteja pe bucureșteni de insectele dăunătoare.

Potrivit Newsweek.ro, la momentul înființării firmei, primăria scria în expunerea de motive că aceasta este necesară „pentru a avea controlul în orice moment asupra modului de efectuare a activității și a avea în permanent informații cu privire la realizarea parametrilor de performanță”. Firma aceasta ilegală se poate lăuda doar cu performanța de a nu ieși de pe linia predecesorilor săi în ceea ce privește întârzierea procesului de dezinsecție.

Vineri seară, Muncipalitatea a anunțat că abia de săptămâna viitoare, în funcție de vreme, va fi începută dezinsecția. Specialiștii susțin că, la această dată, trebuia să se efectueze a doua stropire împotriva insectelor.

Până atunci, bucureștenii se pot proteja cu câteva uleiuri speciale, cel mai cunoscut fiind cel de lavandă, de care țânțarii fug ca dracu de tămâie. Doar dacă uleiul de lavandă este autentic, susțin fitoterapeuții.

Primăria Capitalei a mai anunţat, vineri seară, că a semnat contract cu Compania Eco Igienizare pentru dezinsecţie şi deratizare, urmând ca săptămâna viitoare, în funcţie de condiţiile meteorologice, să fie demarată o amplă acţiune de combatere a ţânţarilor în Bucureşti. Acțiunea va fi mai amplă decât își imaginează autoritățile pentru că parcurile bucureștene colcăie de țânțari.

Nici până acum nu s-ar fi stat degeaba, se apără autoritățile. Centrul de Protecţie a Plantelor a desfăşurat în Bucureşti cinci tratamente de prevenire şi combatere boli şi dăunători la plante, cu menţiunea că insecticidele folosite acţionează şi asupra ţânţarilor şi capușelor. Nimeni nu contestă puterea acestor substanțe, însă, cel mai probabil, acestea au fost mult prea diluate pentru că altfel nu există explicații pentru numărul enorm de țânțari care sunt și foarte agresivi.

„(..) în această noapte (vineri noaptea n.r.) efectuându-se deja tratamente pregătitoare în parcuri din Capitală. Prin acţiunea din această noapte, compania municipală realizează testarea utilajelor achiziţionate, care trebuie calibrate şi optimizate înainte de demararea campaniei”, a mai precizat muncipalitatea în comunicat.

Explicații despre contract

În ceea ce priveşte situaţia contractului de delegare a serviciului de salubrizare – servicii de dezinsecţie, deratizare şi dezinfecţie, Primăria Capitalei arată că în luna ianuarie 2019 a fost semnat contractul de delegare a serviciului de salubrizare – activităţile de dezinsecţie, deratizare, dezinfecţie între Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Deratizare, Dezinsecţie, Dezinfecţie Bucureşti şi Compania Municipală Eco Igienizare, conform Legii 51/2006 (art 28). Contractul de delegare are la bază studiul de oportunitate aprobat de CGMB din care a reieşit faptul că prestarea acestui serviciu de către Compania Municipală Eco Igienizare este mai eficient.

Ce nu spune Primăria în comunicat este faptul că această firmă face parte din lotul firmelor înființate ilegal de Municipalitate și care continuă să funcționeze în ciuda situației juridice clare.

Explicații pentru întârzierea la întârziere

„Contractul nu a fost semnat până acum pentru că au trebuit parcurse toate etapele legale cu privire la întocmirea documentaţiilor necesare obţinerii autorizaţiilor, dar şi cu privire la achiziţia de echipamente şi substanţe pentru prestarea în condiţii optime a serviciului de dezinsecţie. În ceea ce priveşte contractul pe care Primăria Capitalei l-a avut cu firma Coral Impex facem precizarea că acel contract NU a fost reziliat, a fost finalizat la termen (februarie 2019) şi nu a mai fost prelungit întrucât nu mai erau întrunite prevederile legale în acest sens – în luna ianuarie se semnase deja delegarea serviciului”, transmite Primăria Capitalei.

Baza stă în… uleiurile AROMATE

Uleiul de lavandă este cel mai bun remediu natural împotriva acestor insecte. Însă se mai recomandă și uleiul de mentă, de eucalipt, de cuişoare, de cimbru și de rozmarin. Aceste uleiuri acționează prin modificarea PH-ului. Nu trebuie să ne așteptăm la minuni nici de la aceste remedii naturiste, dar sunt bune în timp ce autoritățile așteaptă prognoza ca să înceapă treaba.

Citește și: A fost reținut militarul care a agresat sexual o fată de 13 ani din Capitală


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.