Firea pe înțelesul tuturor

-


Gabriela Vrânceanu Firea, adică cel mai probabil viitorul președinte al României, pare a nu cunoaște multă economie, deși ani la rândul a fost ba realizator de reportaje economice, în special financiar–bancare la TVR, ba consilier pentru relații publice și imagine a premierului Mugur Isărescu, ba director al revistei Săptămâna Financiară sau al ziarului Financiarul. De ce spun asta? Pentru că una dintre cele mai proaste decizii pe care le poate lua un primar de oraș este să internalizeze serviciile ce pot fi oferite bine-mersi de firmele private. Firme ce concurează între ele pentru oferirea celor mai avantajoase servicii din punct de vedere al raportului calitate/preț. Aceste aspecte țin de ABC-ul economiei de piață.

Nu însă necunoașterea celor mai simple resorturi ale capitalismului a determinat-o pe Gabriela Firea să creeze Companiile Municipale (Agrement, Întreținerea Arborilor,  Consolidări, Energetică, șamd). Nu, hotărât lucru, treburile au fost cu mult mai complicate. Și cumva mai viclene, în această complexitate a lor.

Căci aceste Companii Municipale își externalizează totuși către privați activitatea. Cu alte cuvinte, devin un fel de mijlocitori între firma privată și primărie. Ce rost are această mijlocire, vă întrebați? Răspunsul e simplu: pentru că aceste Companii Muncipale sunt societăți comerciale, iar din această postură ele nu mai trebuie să respecte legea achizițiilor publice! Temere care de altfel s-a și adeverit: în recentul scandal al celor aproape patru milioane de lei cheltuiți într-o singură lună de o parte din aceste Companii Municipale, beneficiari ai banilor publici par a fi niște oameni de afaceri care, deși au încercat să-și ascundă activitatea împărțindu-se în acționari la mai multe firme private, indiciile arată că aceștia sunt de fapt indivizi ce se cunoașteau dinainte.

Ce-ar mai fi de zis la toate acestea? Ah, da: bucureștenii primesc ceea ce au votat!

Mai puteți citi și:

De ce a refuzat Vladimir Voronin să ţină un minut de reculegere în memoria Regelui Mihai I

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.