UPDATE. Grevă la Spitalul de Urgenţă Floreasca. Orban: „Trebuie așteptate și alte decizii”

-


UPDATE 15.58: Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că la Spitalul de Urgenţă Floreasca mai trebuie aplicate o serie de măsuri în contextul în care în cazul pacientei arse pe masa de operaţie numai medicul Mircea Beuran a fost sancţionat.

„Nu cred că un medic care a depus jurământul lui Hippocrate poate să facă așa ceva. Oricât de mult țin la domnul Beuran, oricum a fost 20 de ani acolo, dar trebuie așteptate și alte decizii. Să nu creadă domnul director al Spitalului că dacă l-a demis pe Beuran, scapă de orice răspundere”, a subliniat premierul.

Potrivit acestuia, ministrul Sănătăţii va lua măsurile care se impun la Spitalul de Urgenţă Floreasca.

„Sigur că am ținut legătura cu ministrul Sănătății, sunt în derulare mai multe controale, care sunt aproape de finalizare, e corpul de control al ministrului Sănătății. De asemenea, e o evaluare făcută de autoritatea condusă de domnul Cepoi, există un control care a fost efectuat și de Direcția de Sănătate publică. În urma acestor controale, pe baza rezultatelor acestor controale, am convingerea că ministrul Costache va lua deciziile care se impun, astfel încât să fie sancționați toți responsabilii”, a subliniat Ludovic Orban.

UPDATE 15.38: Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Floreasca, medicul Bogdan Opriţa, a declarat luni că medicii şi asistenţii care au anunţat că întrerup activitatea au dreptul să protesteze, însă trebuie să respecte prevederile legale.

„Este, de fapt, o scrisoare de protest întocmită de un număr de medici şi asistenţi din spitalul nostru. Fără îndoială că persoanele care au semnat acest lucru au dreptul să protesteze şi nimeni nu le îngrădeşte dreptul de a protesta. Mai departe, nu cunosc faptul că ar fi spus că întrerup lucrul. Atragem atenţia că orice manifestări de protest trebuie să respecte prevederile legale şi litera legii atunci când sunt efectuate. De asemenea, cred că înainte de a protesta, colegii noştri trebuie să ia act de rezultatele acestei anchete interne şi de modul în care s-au petrecut faptele ca atare”, a subliniat Bogdan Opriţa.

El a explicat că revocarea contractului de management al medicului Mircea Beuran, şef secţie chirurgie, nu înseamnă demiterea acestuia, profesorul putând să conteste decizia pe cale administrativă.

„Ca urmare a acestei anchete interne, în baza materialului probatoriu depus, au rezultat o serie de nereguli care au dus la elaborarea unor propuneri şi a unor concluzii printre care şi aceea de a fi revocat contractul de management al şefului secţiei de chirurgie III, domnul profesor Beuran. (…) Nu este vorba despre o demitere, este vorba despre revocarea contractului de management al unui şef de secţie iar el a fost făcut pentru neîndeplinirea a 10 dintre cele 33 de obligaţii care revin strict (…). Este dreptul fiecărei persoane care se consideră nedreptăţită de a contesta această decizie pe cale administrativă”, a subliniat Bogdan Opriţa.

În cazul pacientei respective, potrivit acestuia, nu este vorba despre o defecţiune a unui echipament, ci de „nerespectarea” unor proceduri.

Ştirea Iniţială:

Medicii de la Spitalul Floreasca au decis, luni, să înceteze activitatea, după ce medicul Mircea Beuran a fost demis din funcţia de şef al secţiei de Chirurgie, în urma anchetei în cazul pacientei care a luat foc pe masa de operaţie.

Inspecţia Sanitară de Stat a sancţionat cu 30.000 de lei Spitalul de Urgenţă Floreasca „pentru neregulile găsite”, dar şi întreaga echipă operatorie, de la asistent, până la conducătorul echipei, în cazul pacientei care a suferit arsuri pe masa de operaţie. De asemenea, s-a decis şi încetarea contractului de şef de secţie al chirurgului Mircea Beuran, după ce o pacientă a decedat în urma unui incediu izbucnit pe masa de operaţie.

„În urma analizei întregului material probator avut la dispoziţie, concluziile cercetării administrative dispuse de SCUB arată că incidentul s-a produs ca urmare a unor erori umane, comise de către echipa operatorie. Din raport reiese că prof. dr. Mircea Beuran, ca şef al Secţiei Clinice de Chirurgie III, a încălcat 10 obligaţii din cele 33, asumate prin contractul de administrare al secţiei. Date fiind măsurile dispuse din cercetarea administrativă s-a luat, printre altele, şi decizia încetării contractului de administrare a prof. dr. Mircea Beuran, din calitatea de şef al Secţiei Clinice de Chirurgie III. (…) De asemenea, Inspecţia Sanitară de Stat a sancţionat cu amenzi unitatea spitalicească pentru neregulile găsite, cât şi întreaga echipă operatorie, de la asistent, până la conducătorul echipei, cuantumul acestora fiind de aproximativ 30.000 de lei”, se arată în textul comunicatului de presă, emis de Ministerul Sănătăţii.

De asemenea, oficialii de la Sănătate vor prezenta mâine (marţi) concluziile raportului propriu, instrumentat de Inspecţia Sanitară de Stat (ISS) şi Corpul de Control al MS.

Astfel, Ministerul Sănătăţii a primit raportul cercetării administrative efectuate de conducerea Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti, ca urmare a evenimentului din data de 22 decembrie 2019, când o pacientă a suferit arsuri pe 30% din suprafaţa corporală şi care pe 29 decembrie 2019 a şi decedat.

Citeşte şi:

Vela a prezentat alături de Arafat schimbările efectuate la SMURD


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.