FMI: „Actuala criză ar putea fi mai extinsă, în urma nivelului ridicat al şomajului şi al potenţialului pentru falimente”

-


Pieţele bursiere şi activele riscante s-ar putea prăbuşi a doua oară, dacă pandemia de coronavirus (COVID-19) se extinde considerabil şi vor fi reintroduse din nou măsurile de izolare  potrivit ultimului raport al Fondului Monetar Internaţional (FMI), scrie Reuters.

„O discrepanţă între pieţele financiare şi perspectivele economice iese la iveală, ceea ce sporeşte spectrul unei alte corecţii a preţurilor activelor riscante, evaluările pe multe pieţe de acţiuni şi bonduri corporative fiind suprasolicitate”, arată raportul directorului Departamentului Fondului pentru pieţele de capital, Tobias Adrian.

Dacă în aprilie FMI estima că economia globală va înregistra în 2020 un declin de 3%, noilor previziuni ale Fondului se focalizează pe o contracţie de 4,9% în 2020. În 2021, economia globală ar urma să înregistreze un avans de 5,4%, faţă de 5,8% previzionat în aprilie.

O corecţie ar putea fi determinată de o recesiune mai amplă şi mai îndelungată decât se estimează în prezent, de un al doilea val de infecţii sau de reintroducerea măsurilor de izolare. Un val extins de turbulenţe sociale, ca răspuns la sporirea inegalităţii economice, ar putea afecta de asemenea încrederea investitorilor, apreciază oficialii FMI.

„Suntem îngrijoraţi de panica din economie, de faptul că actuala criză ar putea dura mai mult decât am anticipat şi ar putea fi mai extinsă, în urma nivelului ridicat al şomajului şi al potenţialului pentru falimente. Aceste evoluţii sunt dificil de contracarat”, a declarat Tobias Adrian.

Potrivit acestuia, „o corecţie semnificativă a preţurilor activelor ar putea duce la ieşiri de capital masive, aşa cum s-a întâmplat la începutul acestui an, şi posibil la vânzări accelerate de active”.

În timp ce băncile au intrat în criză cu un nivel mai ridicat al lichidităţilor şi al rezervelor de capital (capital buffers), falimentele vor testa rezilienţa sectorului bancar, arată FMI.

Citeşte şi:

Estul, noul vest al Europei


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.