Forţele armate chineze testează arma care le-ar putea aduce supremaţia navală

-


Surse din cadrul serviciile de informaţii ale SUA, citate de postul de televiziune CNBC, au susţinut că oficialii armatei chineze testează în momentul de faţă cea mai puternică armă care le-ar putea aduce supremaţia navală în Asia de Sud-Vest, până în anul 2025.

 

Tunul electric cu suport electromagnetic este arma secretă a chinezilor care ar trebui să fie operaţională până în anul 2025 când ar putea intra în dotarea forţelor navale.

Spre deosebire de tunurile clasice care utilizează  praf de puşcă, cele electrice folosesc energia electromagnetică pentru a-şi propulsa obuzele. Astfel, circulaţia  curentului electric combinat cu un câmp magnetic între două şine paralele conductoare de electricitate permite propulsarea obuzelor.

Acest gen de armă este dezvoltat în diferite etape de proiect de forţele navale ale Rusiei, Iranului şi SUA pentru că are un mare avantaj care priveşte rentabilitatea sa.

În acest sens, obuzul tras dintr-un astfel de tun poate atinge o ţintă situată la o distanţă de 200 km în doar 90 de secunde.

Potrivit agenţiilor de informaţii americane, fiecare muniţie a tunului ar costa între 25.000 şi 50.000 de dolari, faţă de 1,2 milioane de dolari atât cât costă o singură rachetă de croazieră americană Tomahawk, scrie agerpres.ro.

De asemenea, surse din cadrul marinei americane au precizat că tunul electromagnetic a fost dezvoltat de chinezi încă din anul 2011, iar fazele de testare au început în 2014. Între 2015 şi 2017, perfecţionări au fost aduse pentru a creşte raza de acţiune a tunului. La sfârşitul anului 2017, tunul a putut fi instalat pe o navă de război, o performanţă tehnologică pe care nicio altă naţiune nu a reuşit-o până în momentul de faţă.

Accelerarea dezvoltării acestei arme navale intervine la scurt timp după recenta desfăşurare de către armata chineză a unui sistem de rachete pentru a-şi consolida avanposturile din Marea Chinei de Est.

Citeşte şi:

Ședință CSAT: Pregătirea României pentru Summitul NATO de la Bruxelles

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.