Resturile fosile ale unei noi specii de dinozaur, descoperite în insula britanică Wight

-


Patru oase descoperite pe o plajă de pe insula Wight, în largul coastei sudice a Angliei, aparţin unei noi specii de dinozaur teropod, familie din care face parte şi Tyrannosaurus Rex, potrivit cercetătorilor Universităţii din Southampton, scrie Reuters.

Specia nou descoperită, denumită „Vectaerovenator inopinatus”, a trăit în perioada cretacică, cu 115 milioane de ani în urmă, şi, potrivit estimărilor, ar fi măsurat patru metri în lungime. Numele face referire la golurile mari de aer prezente în oasele descoperite anul trecut pe ţărmul din Shanklin, o staţiune de pe litoralul insulei.

Astfel, aceşti săculeţi cu aer, prezenţi şi în anatomia păsărilor, reprezentau extensii ale plămânilor, au explicat cercetătorii, şi este posibil să fi contribuit la alimentarea unui sistem eficient de respiraţie, fiind în acelaşi timp motivul pentru care scheletul era mai uşor.

Unul dintre descoperitorii oaselor, Robin Ward, un vânător de fosile din Stratford-upon-Avon, centrul Angliei, a declarat: ”Bucuria găsirii acestor oase a fost absolut fantastică. Mi s-au părut speciale, aşa că le-am luat cu mine când am vizitat Dinosaur Isle Museum. Specialiştii de aici şi-au dat imediat seama că este vorba despre ceva rar şi au întrebat dacă le putem dona muzeului pentru a fi cercetate în amănunt”.

De asemenea, James Lockyer, din Spalding, Lincolnshire, estul Angliei, a găsit un alt os în timp ce se afla la rândul său în vizită pe insulă.

”Căutam un punct de atracţie în Shanklin şi mi s-a spus că nu voi găsi mare lucru acolo. Cu toate acestea, întotdeauna mă asigur că verific şi zonele în care alţii nu merg, iar de data aceasta strategia mea a dat roade”, a declarat James Lockyer.

Cel mai probabil Vectaerovenator ar fi trăit într-o regiune la nord de locul unde au fost descoperite rămăşiţele, carcasa sa fiind purtată de valuri în apele de mică adâncime din apropiere, potrivit cercetătorilor Universităţii Southampton.

Citeşte şi:

Corespondenţa dintre Donald Trump şi Kim Jong Un, subiectul noii cărţi a jurnalistului Bob Woodward

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.