Fotbal la nivel daco-getic

-


Adevărata față a fotbalului românesc nu se arată când te uiți la Liga I (ori „Liga lui Becali&Co.”, cum i se mai spune).

 

Te gândești că poate a fost luată cu forța o parte din primul eșalon și folosită ca afacere pentru tot felul de bijnițari ai anilor 1990. Îți imaginezi că-n spate, în ligile inferioare, o să dai de fotbalul romantic și frumos după care tânjește mai toată lumea.

Din păcate, tristețea e la fel de apăsătoare și dincolo de spoiala care zugrăvește Liga I.
Am avut plăcerea să mă uit la meciul de fotbal dintre Daco-Getica și Universitatea Cluj. Dispută sportivă între o echipă cu tradiție și ceea ce am înțeles că este urmașa fostei Juventus București. Daco-Getica… cât de profund.

Întreaga imagistică a echipei din București gravitează în jurul a ceea ce numeroși români numesc „dacopatie”, o formă severă de delir istoric și fabulație emoțională de dragul unui sens istoric.

Totuși, numele ăsta n-a venit de la sine. Juventus din Italia, care deține drepturile exclusive asupra denumirii de Juventus, a cerut schimbarea numelui echipei din Colentina, București. Și probabil că a fost un adevărat proces creativ la mijloc de s-a ajuns la „Daco-Getica”. Cel mai probabil conducerea echipei a apelat la trecutul istoric al zonei, Colentina fiind locul unde daco-geții au inventat sistemul 4-4-2 și cercul din mijlocul terenului de fotbal.

Pe marginea terenului de fotbal am văzut, surprinse de camerele de filmat (o transmisiune dârză din partea Digi Sport 1 pentru un meci de Liga a II-a), numeroase bannere cu eroii neamului. Burebista lângă Mihai Viteazu, Ștefan cel Mare și mulți alții. Lipsea Ceaușescu, altfel totul părea rupt din vechile manuale de îndoctrinare națională.

În tribune nu erau prea mulți suporteri, dar probabil că majoritatea erau ocupați să repare zidurile de la Sarmizegetusa. Și nici cei prezenți nu putem spune că au făcut mare brânză, varză, viezure pentru a-și susține favoriții. Dar e și normal, viile-s arse, de unde motivație.

Daco-Getica a pierdut partida cu U Cluj la scor de război daco-roman: 2 – 6. Se pare că Zamolxis n-a fost colentinean, ci mai mult clujean.

Poate părea o glumă, dar fotbalul din al doilea eșalon pare un mix perfect între echipe ambițioase să ajungă în Liga I și să se bată cu Gigi Becali pentru un loc de ciuca bătăii în Europa, și ambiții romantice pe care nu știu cine are răbdare să le susțină între blocurile gri din România. Pardon, Dacia.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.