Fotbalul, confiscat de patroni și lingușitorii lor

-


Când mă uit la campionatul intern îmi vine să fug către cel mai apropiat parc și să mă uit la niște amatori pe un sintetic. Acolo dăruire și implicare. Joci altfel când n-ai presiunea miilor de euro și a fetelor din club.

 

Recent am vrut să-mi mut aria de interes fotbalistic în afara granițelor. Nu m-am dus prea departe cu privirea, n-am vrut să-mi debusolez total gusturile privind fenomenul fotbalistic din Anglia, Spania sau Germania.

Am coborât privirea mai jos, spre Grecia. Am surprins exact finala de Cupă, câștigată de echipa antrenată de Răzvan Lucescu. M-am bucurat puțin că-i român și-a zvâcnit puțină mândrie în ADN. Dar apoi Răzvan a reușit s-o dea în zid cum doar în fotbal mai poți.

Pentru cine nu știe, PAOK Salonic, echipa antrenată de român, a pierdut campionatul elen la masa verde. După ce într-un meci decisiv, în urma unei faze discutabile, a intrat pe gazon patronul. Înarmat.

A fost scandal mare în toată lumea fotbalistică. Echipa a fost depunctată și becalianul grec a fost interzis pe stadioane câțiva ani. Nici până-n ziua de azi nu poți să găsești o scuză pentru gestul patronului. O ființă rațională n-are din ce circumvoluțiune să scoată o justificare. Într-o societate civilizată și un sport „rege” patronul n-are ce să caute pe cazon. Înarmat nici nu mai vorbesc. Poate doar dacă-i atacau otomanii.

Cum s-a comportat românul nostru la finalul meciului câștigat? Și-a pus o mască pe față, cu chipul patronului, în semn de solidaritate. Halal, Răzvane. Mai mare rușinea să-ți faci chip cioplit după dătătorul de marafeți. Și o rușine cu mult mai mare să te arăți solidar față de un om care a procedat atât de greșit.

Bine, Răzvan Lucescu nu-i singurul care a procedat așa. Măști cu fața pistolarului de la PAOK au fost purtate și de fotbaliști, ori suporteri. A fost o mișcare interesantă, demnă de un studiu psihologic și etologic.

Fotbalul e atât de trist în colțul ăsta de continent. O mască.

În final de campionat neaoș mă aștept să-l văd pe Dică purtând o mască cu țăranul fotbalului românesc. Din solidaritate.

Citeşte şi:

Saddam Hussein, dictatorul nemilos care s-a crezut invincibil

 

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.