Fotbalul românesc e posibil să fie cel mai sincer

-


Recentul scandal de corupție din fotbalul iberic ne-a reamintit că se poate și la case mai mari. Ca să nu mai vorbim de teoriile conspiraționiste vis-a-vis de cea mai recentă finală de Champions League, partidă care n-a cucerit prin spectacol fotbalistic, ci printr-o „surprinzătoare” intrare semi-pornografică pe teren din partea unei tinere aspirante la titlul de #influențăriță.

Ocazional mai apar știri cu scandaluri de blat din fotbalul mare și mulți spun că nu se știe (încă) nimic despre adevărata față a fotbalului din Rusia, Polonia, Ungaria și celelalte țări care tânjesc la primul eșalon.

În tot acest timp, România pare cea mai sinceră prezență la masa fotbalului spoit care ne este prezentat de multe ori ca fiind o activitate sinceră și corectă.

În România nu mai avem echipe de fotbal. Împrăștiate pe harta țării sunt mici trupe de băieți, mai mult sau mai puțin talentați, dirijați spre succes de patroni. Să mai joci fotbal în ultima perioadă pentru un club profesionist din România pare similar job-ului la o corporație unde patronul dirijează totul cu mână de fier și riști umilire și concediere în orice moment.

Nu-mi dau seama cu cine „țin” oamenii care mai vizionează meciurile vreunui club românesc. Exceptând câteva echipe care chiar și-au păstrat eticheta de acum mulți ani, echipe pe care le poți număra pe degetele de la o mână, restul au trecut prin atâtea transformări și mișmașuri încât singurul lucru de care te mai poți lega emoțional e mixul de culori.

Deja plictisitoarea discuție FCSB e/nu e Steaua nici nu mai contează. Important e că stadioanele s-au golit de suporteri, că fenomenul a devenit afacere și că patronii și-au pierdut și interesul de a se mai preface.

Hagi, Gigi și toți ceilalții vor în cupele europene pentru banii pe care-i primesc, nu vreo dorință de performanță. Nu poți merge cu miloaga în cupele europene, unde te așteaptă 20 de milioane de euro, tu făcând investiții care înseamnă 10-20% din profit. Orice rezultat pozitiv e pur întâmplător. Hazard.

Gigi Becali ridiculizează un brand, chit că-i FCSB sau Steaua și-și bate joc de oricine are legătură cu fotbalul. Faptul că sistemul nu l-a expectorat până acum e o dovadă clară a faptului că, în esență, sunt toți din același aluat.

Fotbalul a murit. Poate că e timpul să ne uităm la alte sporturi. Până nu pică sub mâna ciobanilor.

Citește și: Rafael Nadal s-a calificat în finala French Open


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.