FOTO. Templul lui Amon-Ra din Karnak, locul sacru din inima Egiptului Antic

-


Karnak este numele egiptean modern dat complexului de temple aflat în inima Tebei, fosta capitală a Egiptului antic, numită de egipteni în vechime Ipet-isut „cel mai ales dintre locuri”. Oraşul a devenit un centru important în timpul Regatului Mijlociu (1938-1600 î.Hr.), iar cultul zeului local Amon, iniţial zeu al vântului, a început să ia amploare.

 

În timpul Regatului Nou, când nobilii tebani ajung la putere, oraşul devine o mare capitală imperială. Amon, cunoscut şi sub numele de Amon-Ra după ce a fost identificat cu zeul soare, a devenit cel mai puternic zeu egiptean, iar templul său era cel mai măreţ din ţară. Templul era folosit şi ca principală trezorerie, căci faraonul îi dedica prada din campaniile victorioase purtate în afara ţării. Tributul plătit de provinciile străine şi taxele ajungeau tot aici, astfel încât templul a devenit cea mai importantă instituţie.

Întreg complexul din Karnak (Luxor) a fost unul dintre cele mai mari și mai ambițioase proiecte de construcție din Egiptul Antic, iar clădirile templului au rămas de-a lungul timpul un simbol al puterii faraonilor şi implicit al zeilor, graţie statuilor lui Amon, Mut  şi Khonsu de la temelia Templului.

Marele Templu al lui Amon este clădirea principală a complexului, fiind înconjurat de o mulţime de ruine.  De asemenea, intrarea în complex este flancată din ambele părţi de către sfinşi cu cap de om, care redau măreţia şi sacralitatea acestui loc încărcat de istorie.

sursa foto: planetware.com

Acesta a fost modificat de-a lungul timpului  de aproape toţi faraonii Egiptului care au dorit să îşi impună amprenta. Forma templului pe care o vedem astăzi la Karnak este din vremea Faraonului Tutmosis I care a făcut Teba, capitala Noului Imperiu.

Tutmosis I şi-a petrecut mult timp la Karnak şi a dorit ca întreg să exprime puterea şi măreţia Imperiului, graţiei stilului arhitectonic.

Chioșcul lui Sesostris I, la nord de Marele Templu al lui Amun, este cea mai veche structură din întreg complexul de la Karnak. Construit din calcar fin, a fost ridicat pentru a comemora jubileul Faraonului Tutmosis I. Stă pe o substructură și este sprijinit de nişte rampe pe partea de est și de vest. Acoperișul este susţinut de 24 de stâlpi, care, ca și pereții exteriori, sunt acoperiţi cu bazoreliefuri. În interior, se află un loc special amenajat pentru barca sacră a lui Amun.

sursa foto: planetware.com

Templul lui Ptah

Templul lui Ptah, zeul tutelar al Memphisului, a fost construit de Tuthmosis al III-lea și a fost lărgit și restaurat de conducătorul etiopian Shabaka, precum  și de unii  faraoni ai dinastiei Ptolemeilor. Templul este partajat, începând din vest prin cinci porți succesive. Dincolo de aceastea, se mai află o incintă  formată din patru coloane cu capiteluri bogate în frunze, iar pe cel mai mic dintre stâlpi se află scris numele  lui Tuthmosis al III-lea.

Curtea interioară are un portic cu două coloane cu 16 laturi unde se află un altar din granit roşu dăruit Zeilor de către Faraonii Amenemhet I și Tuthmosis  al III- lea. De asemenea, interiorul sanctuarului are numeroase bazoreliefuri dedicate lui Ptah, iar în dreapta se află o cameră care adăposteşte statuia zeiţei cu cap de leu, Sekhmet.


Templul lui Ramses al II-lea

sursa foto: planetware.com

Imediat spre Poarta de Est a Marelui Templu al lui Amun se află ruinele templului lui Ramses al II-lea, construit pe aceeași axă cu templul principal, care este mărginit de un perete de cărămidă. Uşa de intrare, pe partea de est, duce într-o sală cu doi stâlpi ai lui Osiris, în spatele ei fiind o Sală Hypostyle îngustă. În fața ușii, a fost inițial o  altă sală de ceremonii din vremea domniei lui Taharqa, care avea 20 de coloane legate prin capiteluri. Această construcţie a fost dedicată cultului Faraonului  Mentuhotep al III-lea (dinastia a 11-a), care a fost restaurat în vremea lui Ptolmeu. La sud de aceste ruine, se află Lacul Sacru şi ruinele  unei clădiri de cărămidă, care datează dinaintea Regatului Mijlociu.

Templul lui Osiris

sursa foto: planetware.com

Templu lui Osiris a fost ridicat de Osorkon III (dinastia a 22-a), fiul și co-domnitorul Takelothis III și fiica lui, Shepenwepet. Camera din față a fost adăugată de Amenirdis, sora lui Shabaka (dinastia a 25-a) și soacra lui Psammetichus I. În vecinătate există o serie de capele mici din  vremea Dinastiei a 26-a.

De asemenea, la est de Templul lui Osiris se află o poartă de acces bine conservată în zidul din caramidă, care înconjura întreaga incintă a templului, cu o înălţime de 19 metri, din vremea Faraonului Nectanebo I.

Lacul Sacru

În limba arabă, este cunoscută sub numele de „Birket el-Mallaha” (Lacul sărat), deoarece apa lacului este ușor sărată. Zidurile care înconjoară lacul sunt bine conservate, iar în apropierea colțului  de nord-vest se află ruinele unei clădiri ridicate de Taharqa, iar la marginea lacului este un obelisc de granit mare, dedicat de Faraonul Amenophis III, Zeului Soare Atum-Khepri, care era reprezentat sub forma unui scarabeu.

De asemenea, în vremea Regatului Nou, Templul de la Karnak  avea un rol important în viaţa socială, economică şi administrativă a ţării. Deţinea domenii importante şi avea un mare număr de angajaţi, administratori, scribi, meşteşugari, fermieri, grădinari, clerici, muzicieni şi cântăreţi.

sursa foto: planetware.com

Ȋn timpul domniei lui Ramses al III-lea (1187-1156 î.Hr.) templul controla cel puţin 7% din populaţie, avea 81 de mii de sclavi, 421 de mii de vite, 433 de grădini, 46 terenuri de construcţie şi 83 de ambarcaţiuni.

 

 

 

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.