Franţa ar putea limita accesul Huawei la construcţia reţelei 5G

-


Franţa intenţionează să ofere companiei chineze Huawei un acces limitat la construcţia reţelelor 5G, în pofida presiunilor americane de a exclude colaborarea cu acest producător de echipamente de telecomunicaţii, scrie AFP.

”Huawei nu va fi exclus din reţeaua 5G în Franţa”, a declarat ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire. Pe de altă parte, poziţia franceză a venit după ce britanicii au acceptat, dar cu condiţii stricte, o participare limitată a Huawei la realizarea viitoarelor reţele 5G din Regatul Unit, în contextul în care Washingtonul încearcă să convingă statele europene să nu colaboreze deloc cu această companie.

Germania nu şi-a anunţat decizia la acest capitol, dar cancelarul Angela Merkel s-a pronunţat în decembrie împotriva excluderii a priori a vreunei societăţi anume, promiţând totodată că va face totul pentru a garanta securitatea infrastructurilor de telecomunicaţii germane.

În acest sens, Bruno Le Maire a dat asigurări că ”interesele de suveranitate” ale Franţei vor fi protejate, menţionând de asemenea că furnizorii europeni Nokia şi Ericsson ar putea fi privilegiaţi.

„Dacă Huawei va înainta o ofertă mai bună într-un moment sau altul din punct de vedere tehnic sau al preţului, atunci ar putea avea acces la reţeaua 5G în Franţa”, a subliniat Bruno Le Maire.

În schimb, Ambasada Chinei în Franţa a emis duminică un comunicat în care afirmă că, dacă guvernul francez ”are cu adevărat nevoie să fixeze constrângeri pentru operatori, atunci ar trebui să stabilească în această privinţă criterii transparente şi să trateze toate companiile în acelaşi mod”.

”Nu dorim să vedem afectată dezvoltarea companiilor europene pe piaţa chineză din cauza discriminării şi protecţionismului Franţei şi al altor ţări europene faţă de Huawei”, a avertizat ambasada Chinei.

Potrivit unor responsabili americani citaţi miercuri de Wall Street Journal, compania Huawei ar fi obligată de guvernul chinez să instaleze căi de acces secrete (back doors) în reţelele ei de telefonie mobilă pentru ca serviciile secrete chineze să efectueze astfel operaţiuni de spionaj. În schimb, Huawei a respins aceste acuzaţii, vorbind despre o ”perdea de fum” lansată de SUA.

La rândul său, directorul operatorului francez de telefonie mobilă Orange, Stéphane Richard, a declarat, legat de acuzaţiile americane, că ”în (această) industrie niciodată nu a fost evidenţiat aşa ceva, iar Huawei nu a fost surprins în flagrant delict instalând un dispozitiv de spionaj”.

Huawei este cea mai avansată pe plan global la capitolul 5G, a 5-a generaţie a tehnologiei reţelelor mobile. Pentru a le oferi garanţii europenilor, chinezii vor deschide unităţi de producţie în Europa.

Citeşte şi:

Reforma din MAI bate pasul pe loc. Coarnă: „Absolut nimic pentru poliţişti”


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.