Fripturiștii guvernului care s-a născut mort

-


Ceea ce se întâmplă în aceste zile în politica românească demonstrează încă odată că fripturismul rămâne principala calitate a politicienilor noștri, indiferent de culoarea politică a acestora. În acest sens, un exemplu grăitor îl constitue așa zisa negociere a majorității de centru- dreapta PNL-USRPLUS-UDMR și a noului guvern care s-a împotmolit la împărțirea funcțiilor și a ministerelor bănoase. De asemenea, în tot acest spectacol grotesc al unor oameni cramponați de putere și interese personale nu pare a se mai găsi o soluție, iar președintele Klaus Iohannis trebuie să intervină.

 

Dacă soluția unui guvern condus de generalul în rezervă Nicolae Ciucă a părut deranjantă pentru grupurile de interese din PNL și implicit pentru o parte din societatea românească, varianta unui cabinet condus de Ludovic Orban sau Florin Cîțu nu mai este credibilă. Românii așteaptă soluții concrete la pandemie și la criza economică, iar un guvern susținut de o coaliție fragilă ne-ar putea aduce în perioada de tristă amintire a Convenției Democratice din România (CDR), când România a fost foarte aproape de un faliment generalizat.

În acest context, noua rundă de negocieri care va avea loc astăzi între liderii PNL, USR-PLUS și UDMR ar trebui să tranșeze criza formării acestei majorități întrucât au mandate clare date de conducerile partidelor pentru împărțirea funcțiilor de premier, președinte al Camerei Deputaților și Senatului. Astfel, PNL a votat în unanimitate să propună în negocieri variantele: Florin Cîţu premier şi Ludovic Orban preşedinte al Camerei Deputaților și Orban premier şi Cîţu preşedinte al Senatului.

Acest artificiu a fost respins de liderii USR PLUS care nu doresc ca funcțiile de premier și șef al Camerei Deputaților să revină la pachet liberalilor. De asemenea, aceștia nu-l doresc din nou pe Ludovic Orban premier. În schimb, UDMR consideră că propunerile de premier făcute de PNL sunt bune, dar  celelalte două funcţii în stat – de preşedinte al Senatului şi Camerei Deputaţilor – trebuie să revină formaţiunilor care vor forma coaliţia de guvernare alături de liberali, coaliţie în care „înţelegerea trebuie să fie pe linie”, a declarat preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor.

„Nu avem nimic de comentat, noi putem lucra cu amândoi (Orban şi Cîţu – n.r.). Mai departe, lucrurile se complică, fiindcă că în acest moment noi considerăm că celelalte două funcţii politice din stat – cea de preşedinte al Senatului şi preşedinte al Camerei Deputaţilor – trebuie să revină celorlalte două formaţiuni care nu vin cu premierul”, a declarat președintele UDMR, Kelemen Hunor.

Dacă blocajul va persista în cadrul liderilor PNL-USRPLUS-UDMR la finalul negocierilor de astăzi, președintele Klaus Iohannis este obligat să găsească o soluție în contextul în care acesta a fost principalul vector al campaniei electorale a liberalilor. Varianta unui guvern de uniune națională cu PSD în componență nu cred că va fi acceptată de Klaus Iohannis, deși pandemia și criza economică sunt două elemente care vor genera tensiuni anul viitor și ar putea fi o soluție temporară, dacă nu vom avea o creștere economică pe plus. De asemenea, bugetul, pensiile, salariile, bugetarii sunt alte probleme care necesită soluții urgente.

„Dacă se înțeleg PNL, USR PLUS și UDMR și vin cu o propunere, o voi accepta, că este Orban, îl accept, că este Cîțu îl accept, sau să fie altcineva, dar la urmă, să vina și să propună pe cineva”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Potrivit acestuia, sunt șanse mici să avem un Guvern instalat până la Crăciun.

„Optimal ar fi să fie instalat noul guvern imediat după Crăciun. Negocierile sunt însă negocieri. Ele merg uneori bine și rapid, după care se opresc. Nu cred că e bine să îi impingem de la spate”, a subliniat președintele României.

În tot acest circ politic, varianta unui guvern condus de generalul Nicolae Ciucă ar fi fost mult mai bună pentru următorul an chiar dacă politicienii s-au revoltat pentru că s-au temut că vor ieși din calculele combinațiilor politice. Situația politică de la București nu diferă cu nimic față de ceea ce era în 1930-1940, doar că atunci dirijorul era Regele Carol al II-lea.

În vremuri de criză numai o ”mână forte” i-ar putea ține la distanță pe fripturiștii, care au meritul de a fi negociat în aceste zile un „guvern născut mort” și l-au pus în dificultate pe președinte. Nu știu în ce măsură acesta va mai putea implementa în a doua parte a mandatului său proiectul: România Normală cu majoritate fragilă, condusă de niște fripturiști.

Cei care pierd întotdeauna în ecuația jocurilor politicianiste sunt cetățenii, iar mesajul pe care aceștia l-au transmis prin absenteismul masiv din 6 decembrie de la urne ar trebuie să le dea de gândit pentru 2024. Dar fripturiștii nu gândesc pe termen lung, ci ei vor funcții imediate….

Vai de România noastră!!!

Citește și:

Iohannis: ”Că este Orban, îl accept. Că este Cîțu, îl accept”

România, de la criza politică la cea economică. Mircea Coșea: ”Nu avem nicio idee despre relansarea economică și asta este marea problemă în 2021”


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.