G7, dar brânza-i pe bani!

-


Înainte de a analiza scandalul ce a marcat summitul G7 din acest an, un moment de respiro: nu, Trump nu ,,s-a dat’’ cu rușii. Pur și simplu a aplicat în modul cel mai clasic cu putință o strategie simplă de negociere: îndatorează pe cineva, făcându-i o favoare care nu te costă nimic.

Rămâne îndatorată Rusia față de SUA pentru că aceasta din urmă o vrea din nou în grupul G7, de unde a fost izgonită după conflictele din Ucraina? Da! O costă pe SUA ceva? Nu: importanța pe care americanii o acordă acum G7 s-a văzut cel mai bine zilele trecute. Iar despre acest lucru vom începe acum să vorbim.

Tehnic vorbind, tot scandalul dintre SUA și ceilalți membrii ai G7 a fost exprimat în puține cuvinte tocmai de către președintele american: „S-a profitat de Statele Unite decenii la rând şi nu mai putem face asta. […] Suntem puşculiţa din care fură alţii, iar asta trebuie să se termine”.

Dezvoltând, cuvintele de mai sus explică perfect atât slăbiciunea, dar și puterea Americii de azi. De ce slăbiciune? Pentru că atunci când ești prea-puternic și tot restul statelor lumii nu se pot ridica la nivelul tău economic, atunci da, îți permiți, îți dorești ba chiar și impui libera circulație a mărfurilor – e în avantajul tău. Vorbim  aici de ceea ce a însemnat SUA în economia mondială a anilor ’50, ’60 și ’70. Revenirea SUA la politica de îngrădire a importurilor – ea a mai avut această strategie înainte de a deveni mare putere – arată faptul că SUA nu mai este demult principala voce a economiei mondiale, ci unul dintre cele 7-8 tonuri care se aud în lume atunci când vorbim despre bani. Carevasăzică, America simte azi nevoia să-și protejeze interesele economice mult mai bine ca acum 30-40 de ani, ceea ce, evident, este un șoc pentru toți ,,prietenii’’ care exportau masiv în SUA pentru că acolo erau ieri banii care puteau cumpărau orice.

Iar acum să vorbim despre puterea SUA ascunsă în declarația președintelui Trump. Ei bine, SUA este și va rămâne puternică tocmai pentru că  -în sfârșit- un președinte al ei a catadicsit să înceapă să-i trateze economia la nivelul anului 2018. Iar această stare de fapt cuplată cu avansul tehnico-științific al SUA și al imensei sale armate vor face ca acest stat să domnine istoria umanității și în cea mai mare parte a secolului 21.

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.