Generozitatea născută din suferința lui Călin Farcaș. Părinții săi spun că a murit cu zile din cauza nepăsării autorităților

-


Sistemul sanitar, adus în ultimul hal de corupția din ultimii 30 de ani, a ajuns să dea dovadă de o indiferență crasă față de suferința bolnavilor. Cazul lui Călin Farcaș, tânărul de 29 de ani care a murit după ce timp de doi ani a așteptat în zadar o șansă la o viață normală, este cu atât mai tragic cu cât el avea și banii necesari transplantului. Indolența autoritățile l-a învins.

Părinţii lui Călin Farcaş au sperat până în ultima clipă că băiatul lor va ajunge să trăiască o viață normală. Și Călin la fel. Ei spun că nepăsarea statului român este unul dintre principalele motive pentru care fiul lor a murit.

„A fost foarte optimist, foarte puternic, vroia să se bucure de viaţă. A fost conştient până în ultimul moment. A sperat până i-a ieşit sufletul ”, a declarat Viorica Farcaş, mama lui Călin.

Tatăl lui Călin spune că dacă statul român intervenea şi îl ajuta pe Călin acum doi ani or acum un an, fiul său ar fi trăit.

„Există o vină a statului român, cei mai nenorociţi şi mai terminaţi, lasă omul să moară. Când n-a avut bani, a zis că n-are bani, după ce a avut bani, nu l-a mai băgat nimeni în seamă, l-a lăsat, a murit ca un câine, l-a trimis de la Braşov, la Bucureşti şi de la Bucureşti la Braşov.  Să le fie ruşine”, a spus tatăl băiatului.

Călin Farcaş a murit luni seara la spitatul Marius Nasta din Bucureşti în urma unui stop cardio-respirator. În ultimii doi ani a fost conectat la un aparat de oxigen şi ţintuit într-un scaun cu rotile.

Cu ajutorul a mii de români generoși, Călin reușișe să strângă cei 200.000 de euro, însă a fost refuzat de toate clinicile din Europa din cauza lipsei unui acord clar între statul român şi Eurotransplant.

Părinţii lui Călin spun că dorinţa băiatului lor a fost ca banii să ajungă la un alt pacient care are şanse reale de supraviețuire.

Acordul cu Eurotransplant nu l-a ajutat

Chiar dacă România are un protocol încheiat cu entitatea care se ocupă de transplanturi la nivelul UE, acest lucru nu i-a fost de niciun folos lui Călin Farcaș. Dar, cel mai probabil, cazul său le va deschide ochii autorităților (sau poate nu) pentru ca niciun alt pacient în starea lui să nu mai moară.

Primii pași s-au făcut, am modificat Ordinul 50, lucru care nu s-a mai întâmplat din 2004, asltfel încat pacienții care nu pot beneficia de un transplant pulmonar aici, să poată merge în străinatate.

Din fericire, a început transplantul și în România, dar pentru pacienții în stare gravă acest ordin prevede că pot fi transplantați în străinătate.

România are un acord perfect valabail cu Eurotransplant, încheiat în 2017. Din păcate, România nu și-a respectat atribuțiile și contribuțiile, astfel încât să poată să adere la această organizație în calitate de membru. Adică, trebuie să intre în acest circuit, să dea niște organe țărilor din Eurotransplant. Am început să facem asta în urmă cu 2 luni, când doi plămâni, incompatibili cu pacienții de pe listele de așteptare din România, au fost transferați către Eurotransplant”, a declarat Sorina Pintea.

Citește și:

România și Polonia, pe același drum al anihilării statului de drept


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.