George Blake, cârtiţa KGB care a stârnit admiraţia lui Putin

-


Georg Behar, cunoscut sub numele de cod George Blake (n.1922 – Rotterdam, Olanda), a lucrat în diplomaţia britanică şi a spionat pentru KGB, în timpul Războiului Rece. Acesta a devenit comunist şi a decis să „muncească informativ” pentru KGB în timpul „Războiului coreean (1950-1953)”, când a fost capturat de către forţele nord-coreene. Blake s-a alăturat lui Donald Maclean şi Kim Philby în URSS, după ce a reuşit să evadeze din închisoare, în anul 1966.

sursa foto: The Telegraph

George Blake s-a născut în Olanda (Rotterdam) în anul 1922, iar tatăl său a reuşit să obţină cetăţenia britanică şi l-a botezat George în cinstea Regelui George al V-lea. În timpul primului război mondial, Albert Behar a servit sub drapel britanic şi a fost decorat cu „Medalia Serviciului Credincios. Familia lui George Blake a trăit în Olanda până la moartea tatălui său în 1936. La 13 ani, acesta s-a mutat în Egipt pentru a-şi continua studiile în cadrul „Şcolii Britanice din Cairo”.

Aici, George Blake ar fi fost introdus în lumea marxismului luminat de vărul său, Henri Curiel, liderul de mai târziu al „Mişcării Democratice pentru Eliberare Naţională”.

La sfârşitul celui de-al doilea război mondial, Blake a servit în marina regală britanică, după care în 1948 a intrat ca funcţionar în cadrul Ministerului de Externe al Marii Britanii şi a fost numit vice-consul la Seul. În perioada războiului din Peninsula Coreea (1950-1953), acesta a fost capturat de nord-coreeni şi-n perioada internării în lagăr a devenit comunist.

După eliberarea sa din Coreea (1953) a fost repartizat în cadrul administraţiei militare britanice din Berlin (1955), unde a avut acces la numeroase informații ale serviciului secret  de informaţii britanic.

Misiunea sa era de a recruta agenţi sovietici, dar el deja lucra pentru sovietici.

Oficialii MI-6 susţin că George Blake a vândut sovieticilor peste 400 de agenţi britanici şi a blocat totodată reţeau de spionaj britanic din Europa de Est. De asemenea, acesta a divulgat KGB-ului inclusiv planul britanicilor şi al americanilor de a construi un tunel secret în Berlinul de Est.

„Este greu să minimalizăm importanța informațiilor primite prin intermediul lui Blake. Graţie informaţiilor obţinute de acesta, Uniunea Sovietică a evitat serioase conflicte politico-militare cu SUA şi Marea Britanie”, declara Serghei Ivanov, purtătorul de cuvânt al SVR (Serviciul de Spionaj Extern al Federaţiei Ruse), într-un interviu acordat jurnaliştilor ruşi în anul 2007.

În anul 1959, George Blake a fost cooptat în cadrul „Departamentului de Informații al Ministerului de Externe (MI-6)”, după care a fost trimis la Colegiul pentru Studii Arabe din Orientul Mijlociu din Liban (1960).

După arestarea sa în aprilie 1961,  acesta a recunoscut în faţa anchetatorilor că a fost un agent dublu, trimiţând copii după toate documentele importante care i-au fost date în posesia din 1953 şi până la desconspirarea sa ofiţerului său coordonator de la KGB. A fost condamnat la 42 de ani de închisoare în mai 1961 de autorităţile judiciare britanice, iar în 1966 a evadat din puşcărie şi a fugit în URSS, fiind ajutat de colegul său de celulă, Sean Bourke.

În Federaţia Rusă, George Blake trăieşte din 1966, anul când a fost recuperat de sovietici din Berlinul de Est, într-un sat de la periferia Moscovei sub numele de Georgy Ivanovich şi primeşte pensie de general KGB. În 2007, preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin i-a acordat „Ordinul Prieteniei” spionului dublu, George Blake, pentru devotamentul şi munca sa depusă în favoarea URSS.

În anul 2012, la împlinirea vârstei de 90 de ani, George Blake a declarat, într-un interviu pentru cotidianul rus Rossiiskaya Gazeta, că nu are regrete.

sursa foto: BBC

„Sunt un om fericit. Sunt foarte norocos, excepțional de norocos”, declara George Blake.

La rândul său, Serviciul de Informaţii Externe al Federaţiei Ruse (SVR) l-a elogiat pe George Blake, prin intermediul unui comunicat, intitulat „Aniversarea unei legende”: „George Blake este un agent secret şi un antifascist care a contribuit enorm la securitate ţării noastre”.

Acesta este ultimul supraviețuitor al grupului de spioni britanici care au devenit trădători din motive ideologice. Dar, spre deosebire de Kim Philby și restul celor din „Grupul celor Cinci de la Cambridge”, George Blake susţine că nu s-a simțit niciodată parte din cadrul spionajului britanic, și refuză să accepte eticheta de trădător, spunând că trebuie să aparțină unei țări, ca mai apoi să trădeze.

Acum zece ani, într-un interviu acordat jurnaliştilor ruşi, George Blake spunea că nu citeşte presa britanică deoarece nu are internet și se bucură de fiecare dată când ascultă postul de radio BBC World Service. Aflat la venerabilă vârstă de 96 de ani şi aproape orb, Blake susţine că regretă modul cum şi-a tratat prima soţie întrucât aceasta nu a ştiut niciodată că a fost agent dublu.

Despre cei trei fii ai săi din prima căsătorie, fostul agent dublu nu a vorbit niciodată, deşi a păstrat mereu legătura cu aceştia, din momentul instalării sale definitive la Moscova.

A divorțat în timp ce era în închisoare. El are trei fii din prima căsătorie, despre care a preferat să nu vorbească niciodată.

Credința lui în dogma comunismului a rămas neclintită şi susţine că a meritat să îşi sacrifice viaţa pentru apărarea valorilor marxismului.

Citeşte şi:

Revendicările „vestelor galbene”, greu de rezolvat. Cât a ajutat discursul lui Macron

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.