Georgieva (FMI): ”Economia mondială va înregistra o revenire parţială şi inegală în 2021 când PIB-ul mondial ar urma să înregistreze un avans de 5,2%”

-


SUA şi China trebuie să păstreze măsuri solide de stimulare pentru a ajuta la o redresare rapidă a economiei în urma pandemiei de coronavirus (COVID-19), a declarat, joi seara, directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, scrie Reuters.

O redresare mai rapidă ar adăuga aproape 9.000 de miliarde de dolari la veniturile globale până în 2025, dar aceasta depinde de cooperarea robustă pentru a dezvolta şi distribui vaccinurile anti-COVID în mod uniform pe plan global, a subliniat directorul general al FMI.

Potrivit acestuia, SUA au spaţiu fiscal şi capacitatea de politică monetară pentru a adopta mai multe măsuri de stimulare, cheltuielile lor în timpul pandemiei au avut un impact pozitiv asupra restului lumii, iar influenţa lor nu poate fi supraestimată.

China, a doua economie mondială, a furnizat de asemenea „măsuri solide de stimulare” care au ajutat PIB-ul global, iar redresarea solidă a ţării a dus la majorarea cererii pentru ţările care-i furnizează materii prime şi componente din lanţul de aprovizionare. De asemenea, alăturarea Chinei la eforturile internaţionale de dezvoltare şi distribuire pe scară largă a vaccinurilor ar spori încrederea că pandemia se va încheia mai rapid.

„Până când nu vom avea o ieşire durabilă din criza de sănătate, redresarea va rămâne inegală şi nesigură”, a adăugat Kristalina Georgieva.

Potrivit celor mai recente prognoze ale FMI, economia mondială va înregistra o revenire parţială şi inegală în 2021, când PIB-ul mondial ar urma să înregistreze un avans de 5,2%, dar a avertizat că rămân în continuare riscuri semnificative, inclusiv de pe urma exploziei numărului de cazuri de persoane infectate.

Guvernele din întreaga lume au injectat deja 12.000 de miliarde de dolari în economie, ceea ce a majorat deficitele bugetare cu nouă puncte procentuale, în medie, şi a pus datoria publică globală pe o traiectorie care o va duce peste pragul de 100% din PIB pentru prima dată în 2022.

Citește și:

UE va continua negocierile cu Marea Britanie pentru încheierea acordului comercial. Merkel: ”Trebuie să fie un acord corect care serveşte interesele ambelor părţi”


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.