Germania ar putea intra în recesiune în trimestrul III. Probleme pentru cancelarul Angela Merkel?

-


Economia germană ar putea intra în recesiune în trimestrul al treilea, au avertizat, luni, oficialii Bundesbank, potrivit AFP. În momentul de faţă, este pusă sub semnul întrebării politica monetară a lui Merkel care ar putea pleca de la guvernare în eventualitatea în care se va intra în criză.

„Economia ar putea din nou să se contracte” în această vară după un recul de 0,1% al PIB-ului german în trimestrul II, potrivit raportului lunar al Bundesbank. În momentul de faţă, Germania, a cărei economie se bazează în special pe exporturile din sectorul industrial, este afectată puternic de războiul comercial dintre cei doi principali clienți ai săi, Statele Unite și China.

Pe de altă parte, problemele economice au relansat dezbaterile politice în Germania legate de necesitatea abandonării dogmei germane a echilibrului bugetar prin recurgerea la datorii pentru a susține conjunctura sau, cel puțin, pentru a compensa efectele negative ale recesiunii care se profilează. În schimb, guvernul federal susţine că nu este pusă în discuție politica monetară, iar bugetul federal va rămâne echilibrat cel puțin până în 2021, fără a se recurge la îndatorări suplimentare.

La rândul său, ministrul de Finanţe, Olaf Scholz a precizat că statul german are capacitatea fiscală de a combate orice criză economică viitoare. Cu economia în pragul recesiunii şi cu costurile de împrumut la niveluri record, Germania este presată în interiorul şi în exteriorul ţării să renunţe la angajamentul de a menţine bugetele echilibrate şi să stimuleze în schimb investiţiile prin noi împrumuturi.

De asemenea, Scholz a recunoscut, la o conferinţă de presă, discuţiile despre cheltuielile finanţate prin obligaţiuni, dar a spus că un stat trebuie să cheltuiască în funcţie de mijloacele pe care le are, pentru a fi mai bine poziţionat atunci când lucrurile nu evoluează bine.

Poderea datoriei publice a Germaniei ar urma să scadă în acest an la aproximativ 58% din PIB, de la 60,9% în anul precedent, coborând sub plafonul de 60% permis de legislaţia UE, ceea ce va conferi guvernului mai multă flexibilitate pentru cheltuielile viitoare, potrivit Reuters.

Economia Germaniei s-a contractat cu 0,1% trimestru la trimestru, în perioada aprilie-iunie, ajungând mai aproape de recesiune, în timp ce sondajele referitoare la încredere şi datele referitoare la comenzile din industrie sugerează că situaţia nu s-a îmbunătăţit în trimestrul al treilea.

Citeşte şi:

Trump, ferm în privinţa gigantului chinez Huawei: „Nu vreau să facem afaceri pentru că este vorba de securitatea naţională”

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.