Vaccinarea anti COVID-19 în România. Medicul Valeriu Gheorghiță: ”Reacţiile adverse sunt de intensitate uşoară-medie”

-


Şeful Comitetului Naţional de conducere a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, medicul militar Valeriu Gheorghiţă, a declarat, sâmbătă, că sunt foarte puţine contraindicaţii legate de vaccinare. Potrivit acestuia, la centrul de vaccinare va exista un triaj medical care i se face oricărei persoane în ideea de a identifica reacţiile acute la vaccin.

”Fiecare ezitare, fiecare întrebare, fiecare reticenţă este absolut legitimă, important este să fim suficient de capabili noi să oferim răspunsurile necesare fiecărei persoane. Trebuie să avem încredere în personalul medical, să discutăm cu medicii de familie, să discutăm cu medicii care cunosc istoricul nostru medical pentru a putea lua cea mai bună decizie vizavi de indicaţia de vaccinare. Din punctul nostru de vedere, în momentul de faţă, sunt foarte puţine contraindicaţii legate de vaccinare, ori din acest punct de vedere cred că doar comunicarea şi informarea sunt căile potrivite prin care fiecare persoană poate să ia decizia cea mai bună, care să îi asigure protejarea sănătăţii lui, a familiei, a celor dragi şi a comunităţii în general”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.

În opinia acestuia, nu este nevoie de investigaţii care trebuie făcute înainte de vaccinare.

 „Este important istoricul medical al fiecărei persoane, de aceea este important rolul medicului de familie şi, din punct de vedere al investigaţiilor anterior vaccinării, nu avem nevoie de investigaţii care trebuie făcute înainte de efectuarea vaccinării, ţinând cont de faptul că la centrul de vaccinare există un triaj medical care i se face oricărei persoane în ideea de a identifica reacţiile acute, febrile, stările febrile care contraindică temporar vaccinarea”, a adăugat șeful Comitetului Naţional de conducere a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19.

Cu privire la reacţiile adverse ale vaccinului, acesta a precizat că acestea sunt de intensitate uşoară-medie.

„Reacţiile adverse sunt de intensitate uşoară-medie, din ceea ce s-a înregistrat până la acest moment. Sunt reacţii adverse locale cele mai frecvente – durere, disconfort la locul de administrare, umflătură, tumefacţie, în anumite cazuri roşeaţă. Şi pot să fie înregistrate adverse generale – febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri articulare. Au fost înregistrate câteva cazuri de reacţii adverse majore la persoane care aveau un istoric alergic major, un istoric de şoc anafilactic. Din acest punct de vedere, cunoaştem la acest moment profilul de siguranţă al acestui tip de vaccin”, a adăugat medicul Valeriu Gheorghiță.

Primele 10.000 de doze de vaccin anti COVID-19 au ajuns în România

Primele 10.000 de doze de vaccinuri au ajuns la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, desemnat Centru național de stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19. Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare la nivel naţional, Valeriu Gheorghiță, o persoană vaccinată împotriva coronavirusului începe să dezvolte imunitate după aproximativ 14 zile de la momentul injectării primei doze.

În schimb, reprezentanții Pfizer în România au subliniat că dozele au fost distribuite terestru și nu aerian pentru că aceasta este cea mai sigură modalitate de păstrare a temperaturii. Vaccinarea începe în data de 27 decembrie în toate cele 10 spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19. Evenimentul de vaccinare de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” va începe duminică, 27 decembrie, la ora 09.00.

În aceeași zi, acțiuni similare vor fi organizate și în celelalte nouă spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19, după ora 10.00. Administrarea vaccinului antiCOVID-19 se face cu două doze. După tranșa de 10.000 primită vineri, autoritățile speră ca până la sfârșitul anului, cel mai probabil în jurul datei de 28 decembrie, să mai ajungă în România 140.000 – 150.000 de doze, aceasta fiind și estimarea sosirilor săptămânale de aici încolo.

 

Citește și:

UPDATE. Medicul Valeriu Gheorghiță: ”Vaccinul a dovedit că îndeplineşte toate standardele de siguranţă, de calitate şi de eficacitate”


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.