Ghid de asanare a sistemului sanitar. Sfaturile unui om de rând

-


Victor Mihăescu, un inginer din Craiova, interesat de soarta României, propune zece măsuri concrete de redresare a sistemului sanitar puternic virusat. Victor Mihăescu a ajuns în atenția publicului după ce a povestit pe Facebook episodul revoltător cu liftiera de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova care a avut neobrăzarea să-i ceară, pe un ton superior, unul dintre cadourile pe care le-a dus, înainte de Crăciun, copiilor bolnavi de cancer.

  1. Nu acceptați șpagă sau atenții. Spuneți-i pacientului de la început că nu îl costă nimic.
  2. Faceți grevă și cereți alt sistem de alegere a managerilor spitalelor, pe criterii de performanță și studii de specialitate. Degeaba e doctor bun dacă e prost ca manager și aprobă orice.
  3. Eliminați contractele de investiții sau de achiziții care sunt supraevaluate, de multe ori la preț triplu.
  4. Fiecare doctor să își aleagă unde vrea să lucreze: la stat sau la privat, nu în ambele părți. În acest fel va avea timp și de pacienți și va fi odihnit la serviciu. În acest moment aleargă dintr-un spital în altul ca să facă bani cât mai mulți, plus că fac abuzuri și redirecționează pacienții către clinica privată pe motiv că la stat „nu are cu ce”. Deci…conflict de interese.
  5. Atunci când va avea de ales, ca doctor, între stat și privat, se vor elibera foarte multe locuri și vor avea loc și rezidenții, cei care pleacă în afara țării pentru că statul nu scoate posturi la concurs. Să fim serioși, sunt unii doctori de specialitate cărora le convine situația actuală. Cum se face că într-un spital de nașteri există 2 ecografe vechi la care nu poti vedea decât dacă ești gravidă, dar toți doctorii ginecologi au cabinete private cu aparatură de ultimă generație?
  6. Zâmbiți! Poate cu asta trebuia să încep. De multe ori vindecarea vine din speranță și din cum se comportă cei din jurul tau. Dacă pacientul vede că doctorul se comportă urât, (face mutre…până îi bagi ceva in buzunar), asistenta îi face injecția ca și cum ar baga acul în sac…este demoralizat, și boala evoluează. Îl supui la un stres suplimentar…nu știe ce să facă să mulțumească doctorul…mai ales când știe că nu are opțiuni (bani pentru mită)
  7. Când vedeți abuzuri ale colegilor voștri, raportati-le autorităților și în acest fel veți scăpa de uscături
  8. Creați un sistem „white rabbit” prin care anumite persoane din exteriorul sistemului, să încerce să dea mită în schimbul actului medical. Ați prins un doctor? Ridicați-i dreptul de liberă practică pe viață + dosar penal și 10 ani de pușcărie. Acum nu vă mai puteți plânge de salarii.
  9. Solicitați crearea unui DNA al spitalelor, în așa fel încât să nu se mai poată practica nepotismul. Neamurile să fie angajate în urma unor examene și interviuri suplimentare, în fața unei comisii create prin tragere la sorti din care să facă parte doctori de prestigiu din spital, reprezentanți ai Colegiului Medicilor…etc. Asta daca vor să lucreze din prima zi în spitalul unde lucrează mămica sau tăticul doctor. Dacă e bun, comisia își va da avizul. Dacă a trecut prin Medicina doar din cauza lu’ mamica de la UMF, out. Dacă vrea să scape de acest filtru, să profeseze în alt spital și abia după 10 ani să se poată angaja în spitalul în care lucrează mămica sau tăticul. Altfel, nu stârpești nepotismul.
  10. Creați un mediu steril în spitale. Doar pacienții și doctorii au voie în salon, iar aparținătorii să nu aibă acces deloc în anumite zone, pentru că vin cu microbi. Asistentele să nu se mai ducă la magazinul din colț încălțate în papucii cu care se duc la terapie intensivă (așa cum fac multe dintre ele). Costumele de unică folosință să fie de unică folosință, nu să fie agățate in cui la intrare și să fie purtate de toți aparținătorii ..luni întregi..până se rup. Nu veti stopa microbii in acest fel! Nu încercati decât să ne induceți senzația că suntem într-un mediu steril (fără să fim). Spălați-va pe mâini după fiecare consult de la pacient la pacient. Dezinfectați-vă mâinile. Făceti-vă analize frecvent…

Ar mai fi multe de spus…dar începeți, pentru început, cu aceste sfaturi de la un om de rând. Opțiunea este la voi…”.

Acest text este un comentariu la un interviu despre starea sistemului sanitar realizat de Jurnaliștii.ro.

Citește și: Cum sunt tratați medicii care se simt în pericol la locul de muncă


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.