Gina Haspel, o decizie controversată a preşedintelui SUA la conducerea CIA?

-


Gina Haspel, viitoarea şefă a CIA este acuzată de jurnaliştii americani că ar fi distrus dovezi care demonstrau implicarea acesteia în torturarea unor suspecţi de terorism în Thailanda.

În 2002, Haspel a supravegheat o închisoare secretă a CIA în Thailanda, unde au fost torturaţi doi suspecți de terorism. CIA prelua de la statele terţe şi aliate suspecţii de terorism, care erau interogaţi şi torturaţi în închisori secrete situate în diferite locaţii ale lumii, scrie quartz.com.

Unul dintre bărbații torturaţi în Thailanda sub supravegherea Ginei Haspel, cunoscut sub numele de Abu Zubayda, susţine că a fost lovit cu capul de pereţi şi supus de 83 de ori la tentative simulate de înec.

Interogatoriile efectuate de agenţii CIA nu au evidenţiat nici un fel de informaţie utilă de la suspecţii interogaţi pe teritoriul Thailandei.

ProPublica a descoperit că Gina Haspel a semnat personal cablograme la sediul CIA unde erau detaliate aspecte din cadrul interogării lui Zubayda.

Videoclipurile CIA despre tortură au fost distruse în 2005 de către agenţii din subordinea Ginei Haspel. Șeful său, Jose Rodriguez, directorul operațiunilor de contra-terorism al CIA, a semnat ordinul de distrugere al acestora. „Ordinul nu a lăsat nimic la întâmplare. Chiar le-am spus cum să scape de benzi”, a scris acesta în memoriile sale, scrie ProPublica.

Potrivit acestuia, „agenţii CIA trebuiau să folosească un tocător industrial pentru a distruge cablogramele cu informaţii compromiţătoare”.

Centrul European pentru Drepturi Constituționale și Drepturile Omului, o organizație non-guvernamentală din Berlin, a trimis un memoriu procurorului general al Germaniei pentru care îi solicitau să emită un mandat de arestare pe numele Ginei Haspel, pentru implicarea acesteia în cadrul programului CIA de tortură al suspecţilor de terorism.

La rândul său, preşedintele SUA, Donald Trump a susţinut că SUA ar putea opta prentru folosirea torturii în anchetele suspecţilor de terorism întrucât aceasta şi-a dovedit utilitatea.

Ulterior, Trump ar fi fost convins de secretarul Apărării, Jim Mattis că metoda torturii este un instrument ineficient.

Mai puteţi citi şi: Donald Trump l-a demis pe Rex Tillerson

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.