Graham: „Turcia nu are undă verde pentru a intra în nordul Siriei”

-


Senatorul republican Lindsey Graham, un apropiat al preşedintelui american Donald Trump, a avertizat marţi seara Ankara că „nu are undă verde” pentru a intra în nord-estul Siriei, scrie AFP.

 

„Pentru guvernul turc: Nu aveţi (scris cu majusculă) undă verde pentru a intra în nordul Siriei. Există o opoziţie bipartită masivă în Congres, pe care trebuie să o vedeţi ca pe o linie roşie care nu trebuie trecută. Dacă vreţi să distrugeţi ceea ce a mai rămas dintr-o relaţie fragilă, o invazie militară în Siria va servi în acest sens. #Cu kurzii”,  a scris senatorul Lindsey Graham, pe Twitter.

De asemenea, preşedintele SUA Donald Trump a provocat o surpriză duminică seara, când a anunţat retragerea trupelor americane din Siria. În schimb, Turcia a afirmat marţi seara că este pregătită să lanseze o nouă ofensivă în Siria împotriva miliţiei kurde Unităţile de apărare a poporului (YPG).

Forţele kurde, aliate ale SUA, care au jucat un rol decisiv în campania  împotriva grupării jihadiste „Statul Islamic”, sunt considerate de Ankara drept „teroriste”.

Luni seara, armata turcă a trimis întăriri, în special tancuri, la frontiera cu Siria şi noi vehicule blindate au fost comasate marţi în zonă. Astfel, un convoi compus din zeci de vehicule a fost văzut de un jurnalist AFP în oraşul Akçakale.

Potrivit agenţiei de presă turce Anadolu, acesta transporta în special materiale de construcţie.

De marţi seara, Forţele Democratice Siriene (FDS), grupând combatanţi kurzi, afirmă că atacul a şi început.

„Armata turcă bombardează una dintre poziţiile noastre”, au transmis într-o postare pe Twitter FDS, făcând referire la oraşul de frontieră Ras al-Ain. Este vorba de o zonă de unde soldaţii americani s-au retras luni, indică Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO).

Încăierări au avut deja loc între forţele turce şi siriene şi nu există niciun indiciu că acest bombardament prefaţează o vastă incursiune turcă în Siria, notează AFP.

Citeşte şi:

Brexit-ul, încotro? Barnier face eforturi pentru un acord cu Londra


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.