Primele măsuri pentru românii blocaţi la punctul de frontieră Kulata-Promachonas. Culoar separat pentru maşinile înmatriculate în UE

-


Autoritățile elene au decis, joi, să se organizeze un flux separat la intrarea în acestă țară pentru autoturismele înmatriculate în statele membre UE, a anunțat joi Ministerul Afacerilor Externe (MAE). De asemenea, acestea le mai recomandă cetăţenilor români care doresc să îşi petreacă concediul pe teritoriul statului elen să completeze din timp formularul online. Singurul punct de frontieră prin care se va putea intra în Grecia în perioada 1-15 iulie este cel de la frontiera cu Bulgaria: Kulata-Promachonas, unde miercuri seara s-au creat cozi interminabile de autoturisme.

 

În contextul întârzierilor înregistrate la punctul de frontieră dintre Bulgaria și Republica Elenă (Kulata – Promachonas), odată cu instituirea noilor reguli privind intrarea cetățenilor străini în Grecia, ministrul Bogdan Aurescu a avut o convorbire telefonică cu omologul elen, Nikos Dendias, căruia i-a prezentat situația cu care se confruntă românii aflați în tranzit către Grecia.

Astfel, şeful diplomaţiei de la Bucureşti i-a cerut omologului său elen găsirea unor soluții pentru reducerea timpului de așteptare și evitarea aglomerării autoturismelor în acest punct de frontieră și a sugerat deschiderea altor puncte de frontieră, având în vedere sezonul turistic, susţine MAE.

În acest context, Bogdan Aurescu a menționat ponderea importantă a turiștilor români în Grecia și necesitatea asigurării condițiilor optime pentru ca aceștia să poată ajunge în cele mai bune condiții la locul de petrecere a vacanței. De asemenea, MAE a făcut demersuri pe lângă Ministerul de externe elen, solicitând autorităților elene identificarea rapidă a unor soluții care să permită fluidizarea traficului în punctul de frontieră Kulata – Promachonas.

Partea elenă a transmis că are în atenție situația creată la frontieră și că acționează pentru identificarea de soluții pentru fluidizarea circulației, inclusiv prin stabilirea de controale comune cu autoritățile bulgare. O primă măsură deja luată este crearea unui flux separat pentru autoturismele înmatriculate în statele membre UE, anunță MAE.

De asemenea, oficialii diplomaţiei de la Bucureşti au mai precizat că un reprezentant al Consulatului General al României la Salonic se află la punctul de trecere a frontierei Kulata – Promachonas pentru a acorda asistență românilor.

Accesul rutier pe teritoriul Greciei este permis în perioada 1-15 iulie printr-un singur punct de trecere a frontierei bulgaro-elene – Kulata-Promachonas. Măsura a fost luată ca urmare a introducerii obligativității completării formularului electronic (Passenger Locator Form), prin intermediul căruia să poată fi asigurată evidența celor care merg în această țară. După completare, solicitanții vor primi pe adresa de e-mail utilizată la completarea formularului un cod unic de confirmare a înregistrării, care trebuie prezentat autorităților de frontieră (în format electronic sau tipărit), în momentul intrării pe teritoriul elen.

Formularul este disponibil în limba engleză la adresa https://travel.gov.gr, unde sunt disponibile și condițiile de călătorie valabile pentru această perioadă. Pe de altă parte, MAE atenționează că pentru a evita timpi suplimentari de așteptare la frontieră este important ca cetățenii români să completeze acest formular anterior deplasării și să obțină în timp util codul de confirmare a înregistrării, care va trebui prezentat la frontieră.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe menționează că autoritățile elene competente pot modifica fără preaviz condițiile de intrare pe teritoriul național, în funcție de numărul de noi cazuri de COVID-19 ce vor fi înregistrate pe parcurs.

Românii pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106774035 și Consulatului General al României de la Salonic +302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă +306978996222 și al Consulatului General al României de la Salonic +306946049076. Astfel, oficialii diplomaţiei de la Bucureşti mai recomandă consultarea paginilor de internet:

 

Citeşte şi:

Ce trebuie să ştie românii care îşi vor petrece vacanţa în Grecia de la 1 iulie. Noi precizări de la MAE


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.