UPDATE Grecia: Protestatarii aruncă cocteiluri Molotov spre poliţie

-


UPDATE Confruntări între poliţie şi tineri care participau la o manifestaţie în centrul Atenei au izbucnit joi, în timpul primei greve generale cu care se confruntă Guvernul de stânga al lui Alexis Tsipras, relatează Associated Press în pagina online.

Mai mulţi tineri s-au îndepărtat de locul unui protest, aruncând cocteiluri Molotov spre poliţie, care a răspuns cu gaze lacrimogene şi grenade asurzitoare.

Aproape 25.000 de persoane participau la trei mitinguri separate în centrul Atenei.


 

Grecii fac grevă joi pentru a protesta contra măsurilor de austeritate cerute de creditorii internaționali în schimbul unor noi fonduri de salvare, relatează agenția Reuters. În aceste condiții, zborurile interne vor fi suspendate, navele vor rămâne ancorate în porturi și birourile publice vor fi închise joi.

Spitalele vor funcționa cu personal de urgență și unele școli de stat vor fi închise în timp ce profesorii și studenții, medicii, jurnaliștii și lucrătorii din transporturi se vor alătura primei greve la nivel național declanșate de cele mai mari sindicate din sectorul public și privat în Grecia într-un an.

Greva va fi un prim test pentru prim-ministrul Alexis Tsipras, care a ajuns la putere promițând să pună capăt austerității în ianuarie, dar apoi a acceptat termenii impopulari ai unui al treilea plan de salvare, sub amenințarea unei ieșiri din zona euro.
Tsipras a fost reales în urmă cu două luni pe baza unui mandat de a pune în aplicare acest acord, dar a promis să lucreze din greu pentru a atenua impactul acordului.

În mod paradoxal, propriul partid SYRIZA al lui Tsipras a venit în sprijinul grevei, afirmând că acțiunea consolidează poziția guvernului în discuțiile cu creditorii.

Greva va fi „răspunsul poporului la insistența dogmatică în politici distructive ce i-au stors de puteri pe lucrători și i-au făcut pe tineri să-și piardă speranța”, a declarat sindicatul din sectorul privat GSEE într-un comunicat, citat de Agerpres.

GSEE și sindicatul frate ADEDY din sectorul public se așteaptă la mii de participanți la mitingurile de protest planificate pentru ora 9.00 GMT.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

bookmark icon