Grecii își scot țara la vânzare

-


Grecia se pregătește să scoată la vânzare cele mai importante active ale statului – din turism, industria maritimă și telecomunicații –pentru a atinge o țintă de privatizări de 50 de miliarde de euro. Printre active se numără „bijuteria coroanei” din turismul grecesc, Astir Palace Resort (foto), o participație de 10% la Hellenic Telecommunications Organization (OTE), compania de electricitate Public Power Corp. și participații la porturile Pireu și Salonic, transmite Bloomberg.

O serie de active ale Greciei au fost plasate într-un fond de privatizare în conformitare cu acordul convenit cu creditorii internaționali, printre care și complexul Astir Palace Resort, situat la Marea Egee, aflat în proprietatea Băncii Naționale a Greciei. Astir Palace Resort urma să fie privatizat la începutul acestui an, însă vânzarea a fost anulată de un tribunal elen. Complexul este format dintr-un un hotel de lux, facilități pe plajă și restaurante și este destinația preferată a liderilor mondiali și a vedetelor.

Magnat american, proprietar în Grecia

Reprezentanți ai Camerei de Comerț Americano-Elene, citați de Bloomberg, consideră însă că ținta privatizărilor de 50 de miliarde de euro este una exagerată, în contextul în care Grecia a obținut, din 2011 până în prezent, sub 5 miliarde de euro din vânzări de active. Afectată de criza financiară, Grecia a scos la vânzare în ultimii ani o serie de insule, unele dintre ele cu un preț de pornire de trei milioane de euro. Recent, magnatul american Warren Buffett împreună cu un investitor italian au cumpărat insula greacă Agios Thomas, pentru 15 milioane de euro.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

bookmark icon