Grindeanu şi mitul „omului providenţial” din PSD

-


Condamnarea definitivă a lui Liviu Dragnea, dărâmarea guvernului Dăncilă prin moţiune de cenzură şi pierderea alegerilor prezidenţiale au dus PSD într-un con de umbră, tipic unui partid mic, fără o miză clară. De asemenea, despărţirea de „Epoca autoritaristă a lui Dragnea” nu s-a finalizat în întregime în contextul în care „figurile uzate din jurul acestuia” încă mai mişună la vârful partidului şi-n spaţiul public. În acest context, Congresul PSD, cerut de liderii partidului strânşi în jurul lui Ciolacu, ar putea reprezenta ultima şansă a partidului creat în urmă cu 30 de ani pe structura defunctului PCR, ca să mai conteze pe eşichierul politicii româneşti la următoarele cicluri electorale.

 

În acest sens, Sorin Grindeanu şi Mihai Tudose, doi foşti premieri ai PSD, ar putea reprezenta salvarea formaţiunii social-democrate de moştenirea roşie, cu iz de corupţie şi stat paralel, care încă mai ţine captiv un electorat de circa 3 milioane, al celor mulţi de la oraşe şi sate. În fapt, a fi social-democrat şi a crede în social-democraţie nu este un păcat, dar marea problemă a PSD-ului o reprezintă lipsa unor figuri noi şi credibile, care să aibă succes la mase.

Ciolacu, Stănescu sau Firea nu reprezintă alternative credibile în momentul de faţă, cum nici baroanul de Vrancea, Marian Oprişan nu mai este dependent de „averea mamei domniei sale chivernisită din pensie”. Este aproape imposibil ca noii lideri ai PSD care vor veni după Congresul de la sfârşitul lunii viitoare la vârful formaţiunii să poată face schimbări radicale în ajunul alegerilor locale.

Pe de altă parte, liderii social-democraţi sunt incapabili să răspundă atacurilor preşedintelui Klaus Iohannis care pare decis să trimită cu ajutorul votului românilor PSD în opoziţie, pentru cel puţin vreo 10 ani. Ar fi şi această o şansă pentru PSD ca să se reformeze şi să vină cu o altă abordare politico-electorală, mai apropiată de UE şi nu de Kremlin.

Dacă se va ajunge la soluţia alegerilor anticipate, PSD-ul nu va avea timp ca să remonteze astfel încât în opinia mea se va concentra pe menţinerea electoratului său captiv, încă tributar vremurilor în care „omul sărac şi cinstit” era exponentul socialismului cu faţă umană. Întorcându-ne la Sorin Grindeanu, acesta ar putea să fie o carte câştigătoare pentru PSD pe termen lung şi asta numai dacă  baronii din partid vor avea răbdare şi nervi. Până la o eventuală alegere a lui Grindeanu într-o funcţie înaltă la vârful PSD, cum rămâne cu moştenirea lui Dragnea şi cu figurile uzate?

Cel mai probabil, vom asista la o epurare mascată, astfel încât PSD-ul să pară un partid frecventabil, european şi pro-american. Şi acest lucru rezultă din declaraţia lui Sorin Grindeanu de la Olt, unde a specificat foarte clar că „partidul trebuie să se despartă de figurile uzate, care trebuie să facă un pas înapoi astfel încât PSD să nu devină din ce în ce mai irelevant”.

Practic, personaje de genul lui Codrin Ştefănescu, Lia Olguţa Vasilescu, Claudiu Manda, Eugen Nicolicea sau Florin Iordache ar trebuie să fie istorie pentru PSD. Dar vor fi? Greu de crezut întrucât mai au pârghii şi acoliţi în partid astfel încât să se pună la adăpost de orice situaţie dificilă.

Dacă Grindeanu va accepta să facă jocurile baronilor din PSD este o mare dilemă a cărei rezolvare o vom vedea în jocurile de culise de la Congres. În momentul de faţă, pare greu de crezut că nu o face şi nu va fi influenţat de maniera colectivistă la care au recurs baronii din spatele lui Ciolacu, pentru a evita apariţia unui nou Dragnea la butoanele PSD.

„Este totuși un intelectual îl așază pe Sorin Grindeanu într-o poziție principală pentru viitoarea funcție de președinte al PSD. Într-adevăr ar putea să facă echipă și cu Marcel Ciolacu și cu Gabriela Firea, după cum am spus eu în urmă cu ceva vreme, când descriam funcțiile de prim-vicepreședinți și într-adevăr pe Marcel Ciolacu și Gabriela Firea îi vedeam în această poziție de linie parlamentară administrativă”, declara consultantul politic, Cozmin Guşă.

Aparent, Grindeanu se vrea a fi un fel de reformator al PSD, şi  chiar pare că ar avea câteva linii directoare, iar asocierea cu Paul Stănescu îi este utilă pentru moment, dar nu şi benefică pe termen lung.

„Figurile uzate ale PSD trebuie să facă un pas în spate. Voi, cei care ştiţi să aduceţi – şi aţi dovedit aceste lucruri, voi care ştiţi să aduceţi voturi pentru PSD trebuie să faceţi un pas în faţă fără niciun fel de frică. Dacă PSD nu face aceste lucruri, începem să devenim din ce în ce mai irelevanţi. Trebuie făcută o opoziţie la PNL, dar trebuie făcută opoziţie dură, exactă, punctuală, cu profesionişti, cu figuri credibile Nu trebuie să facem compromisuri dacă vrem să recâştigăm încrederea românilor”, a declarat Sorin Grindeanu la Slatina, unde a fost prezent la conferinţa de alegeri a PSD Olt.

Dar până la Congres, Grindeanu punctează la capitolul imagine şi trasează câteva linii directoare: „în fruntea partidului nu mai poţi face echipe de compromis şi trebuie să se facă opoziţie dură, punctuală, cu profesionişti cu figuri credibile”.

Dar cum va reuşi Grindeanu să aducă în prim plan acele figuri credibile din PSD? Răspunsul îl vom primi cel mai probabil după Congres. Dincolo de pensiile şi salariile oferite cu generozitate norodului fără a se ţine cont de consecinţele ulterioare, tendinţele dictatorial-iliberale ale „Epocii Dragnea” vor fi greu de şters din mintea românilor indiferent de cât şi cum se va eroda guvernare liberalilor.

Sper ca ultimele rămăşiţe de ceauşism din PSD să se fi consumat în timpul campaniei electorale pentru alegerile euro-parlamentare din mai 2019, unde am avut două Românii: una profund europeană şi altă încremenită în epoca ceauşismului de Scorniceşti, cu note profunde de ultranaţionalism şi anti- europenism.

Până atunci rămâne totuşi o întrebare: Ar putea fi Grindeanu salvatorul PSD-ului? 

Răspunsul nu-l vom primi la Congres, ci-n următorii ani, dacă Grindeanu va accepta să intre în joc şi dacă guvernarea liberală se va bloca în proiect. Dar până atunci, Grindeanu are meritul că i s-a opus lui Dragnea şi a plătit cu excluderea din PSD, în vara lui 2017 (ulterior a primit o compensaţie de la partid şi a fost numit pe un post gras la şefia ANCOM, în noiembrie 2017).

Citeşte şi:

Când va fi revoltă în România?

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.