UPDATE. Arafat: „Persoanele infectate vor fi izolate”

-


UPDATE 13.10: Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat, luni, că proiectul legii de carantinare abordează problema mai general, nu doar pentru COVID-19, poate fi aplicat și în alte situații de risc biologic și epidemiologic, după cum urmează:

-proiectul începe cu mai multe definiții; termenul ”carantina persoanelor” se va referi la persoane sănătoase;

-termenul ”izolare” se va referi la persoanele bolnave sau infectate; proiectul prevede, ca excepție, dacă e depășită capacitatea spitalelor, ca izolarea să poată fi făcută și la domiciliu;

-există și posibilitatea instituirii unor măsuri de către comandantul acțiunii, care apoi trebuie supuse validării Comitetului Național pentru Situații de Urgență;

-prefecturile, prin Comitetele județene pentru situații de urgență, la propunerea DSP, pot aproba carantinarea unor zone din județele lor.

 

UPDATE 12.52: Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, în debutul ședinței de guvern, că singurul punct de pe agenda ședinței este un proiect de lege care să permită executivului să poată utiliza izolarea și carantinarea bolnavilor de coronavirus.

”Exista bază legală pentru carantinare și înainte, dar CCR ne-a lăsat fără instrumentul de a decide izolarea la domiciliu sau carantinarea bolnavilor, carantinarea localităților. Cum am fi putut reacționa la Suceava fără pârghia carantinării, care a oprit riscul de transmitere în alte localități?”, a declarat Ludovic Orban.

Potrivit acestuia, este vital ca Parlamentul să dezbată și să adopte rapid proiectul de lege.

Ştirea Iniţială:

Guvernul se reuneşte în şedinţă luni, de la ora 12,00, pentru a pregăti proiectul de lege în acord cu recomandările CCR textele referitoare la carantină, izolare şi internare obligatorie.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, declara,că Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Interne şi Ministerul Justiţiei au creat un grup de lucru în vederea înaintării unui proiect de lege pentru „punerea în concordanţă” a cerinţelor CCR referitoare la carantinarea şi izolarea persoanelor cu COVID-19.

Potrivit acestuia, proiectul este gata şi va fi pe ordinea de zi a şedinţei Executivului de luni.

„Mâine vom avea o şedinţă de Guvern în care îl vom ridica pe ordinea de zi. Odată ce vom avea adaptate, statuate şi votate în Parlament ce înseamnă boală transmisibilă, ce înseamnă carantină, ce înseamnă izolare, ce înseamnă pacient internat, sunt lucruri pe care le vom pune pe tapet şi ne vom întoarce la ce înseamnă identificarea unui focar, izolarea unei zone, carantinarea unei zone”, a subliniat ministrul Sănătăţii.

În schimb,Curtea Constituţională a României a publicat săptămâna trecută motivarea deciziei din 25 iunie prin care a declarat ca fiind neconstituţională starea de carantină şi internarea obligatorie.

În acest sens, CCR consideră că textele de lege privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale, deoarece sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale. De asemenea, Curtea susţine că instituirea carantinei în România prin OUG reprezintă o veritabilă privare de libertate şi o restrângere a drepturilor fundamentale.

Ponta: „Populaţia nu trebuie să ţină cont de nicio decizie semnată de Ludovic Orban”

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, i-a rugat pe români să nu ţină cont de deciziile luate de Guvern, tot la fel cum premierul Ludovic Orban a îndemnat cetăţenii să nu ia în seamă hotărârile Curţii Constituţionale.

„Rugămintea mea către populaţie este să nu ţină cont de nicio decizie (ordonanţă de urgenţă sau hotărâre) emisă sau semnată de Ludovic Orban! Aşa cum el vă roagă să nu ţineţi cont de deciziile CCR. Dacă tot am ajuns să trăim într-o junglă în care Orban şi liderii PNL nu respectă nicio lege sau regulă – să le arătăm ce merită ei să primească în junglă”, a scris Victor Ponta, sâmbătă, pe Facebook.

Potrivit acestuia, România era singura ţară care interna forţat persoanele asimptomatice, generând efecte negative majore, cum sunt: „aglomeraţia inutilă a spitalelor, costuri uriaşe, imposibilitatea pentru persoanele cu alte afecţiuni decât COVID-19 să primească tratamentul necesar, îmbolnăvirea celor asimptomatici cu forme mai grave de COVID-19 sau cu alte boli transmisibile, reticenţa oamenilor fără simptome de a face test, umflarea artificială a statisticilor oficiale în scopul păstrării stării de alertă, rezultatul negativ fiind însă restricţiile internaţionale la adresa românilor care călătoresc”.

În schimb, premierul Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, că sunt două consecinţe ale deciziei Curţii Constituţionale privind internarea obligatorie a pacienţilor cu COVID-19, iar recomandarea către toţi cetăţenii este să ţină cont de regulile fireşti şi nu de deciziile CCR până Guvernul va adopta proiectul de lege care va reglementa lucrurile.

Citeşte şi:

Ciolacu, pregătit să dărâme guvernarea liberală: ”Vom avea voturile suficiente să treacă această moţiune”


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.