Când va fi abrogat recursul compensatoriu? 20.000 de criminali şi violatori, liberi

-


Premierul Ludovic Orban susţine că în cazul în care Parlamentul nu va vota iniţiativa legislativă a liberalilor privind abrogarea recursului compensatoriu, această prevedere va fi inclusă într-un proiect pe care Guvernul îşi va angaja răspunderea.

 

Orban a mai anunţat că decizia referitoare la angajarea răspunderii Guvernului pe două teme importante – una legată de Justiţie şi cealaltă de abrogarea prevederilor ”nocive pentru economie din Ordonanţa 114″.

„În ceea ce priveşte angajarea răspunderii pe domeniul Justiţiei, am cerut acordul pentru a cuprinde în proiectul de lege pe care ar urma să ne angajăm răspunderea câteva elemente extrem de importante: prorogarea termenului de intrare în vigoare a pensionării anticipate a magistraţilor, prorogarea termenului de intrare în vigoare a prevederilor care cresc de la 2 la 4 ani vechimea necesară pentru intrarea în magistratură şi, de asemenea, prorogarea termenului de intrare în vigoare a prevederii referitoare la trecerea de la completuri de 2 la completuri de 3. Toate aceste prevederi, în cazul în care nu vor fi prorogate, riscă să arunce în aer funcţionarea sistemului de justiţie. În cazul în care Parlamentul nu votează proiectul de lege iniţiat de PNL privind abrogarea recursului compensatoriu vom include în proiectul de lege pe care ne vom angaja răspunderea şi abrogarea recursului compensatoriu”, a declarat Ludovic Orban.

Potrivit acestuia, pensionarea anticipată va duce la dispariţia din sistem a aproximativ 2.700 de magistraţi, ceea ce înseamnă că există un risc major ca foarte multe procese să se reia şi mai ales să se limiteze accesul cetăţenilor la actul de justiţie, coroborată cu o lipsă acută de personal.

PSD a deschis porţile puşcăriilor!

De asemenea, vicepremierul Raluca Turcan a declarat, duminică, că Executivul îşi va angaja răspunderea, în cel mult două săptămâni, pentru abrogarea recursului compensatoriu, dacă nu va fi realizată prin modificarea legii de către Parlament.

„Guvernul PNL are mandat în favoarea celor cinstiţi, nu a infractorilor! Ne punem mandatul la bătaie ca să apărăm oamenii cinstiţi puşi în pericol de fosta guvernare prin recursul compensatoriu. Abrogarea recursului compensatoriu este atât de importantă pentru noi, încât ne vom angaja răspunderea dacă nu va fi realizată prin modificarea legii de către Parlament”, a declarat Raluca Turcan, pentru Agerpres.

Potrivit acesteia, „PSD a scos pe porţile puşcăriilor aproape 20.000 de infractori periculoşi care ameninţă viaţa oamenilor”.

Pe de altă parte, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a explica, în prima conferință de presă de la preluarea mandatului, că abrogarea recursului compensatoriu nu este posibilă la acest moment.

„O abrogare peste noapte a recursului compensatoriu, fără a pregăti toate aceste planuri, inclusiv discuțiile cu CEDO și măsuri de extindere a capacității penitenciare, ar conduce la efecte colaterale poate mai severe decât cele din prezent. O abrogare abruptă prin OUG sau chiar prin proiect de lege acum, astăzi, fără să asigurăm CEDO că extindem capacitatea penitenciară, că extindem numărul de consilieri de probațiune, ne-ar conduce la condamnări. Am semnale scrise în acest sens, sunt îngrijorări exprimate de CEDO cu privire la anumite declarații politice și intenții. Mai este vorba și de legea penală mai favorabilă, discriminările care ar apărea dacă reglementăm greșit”, a explicat Cătălin Predoiu.

 

Citeşte şi:

Summitul NATO de la Londra. Cum se va poziţiona Alianţa în faţa politicii expansioniste a Chinei


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.