Guvernul a aprobat proiectul rectificării bugetare. Munca, Sănătatea și Dezvoltarea vor primi bani mai mulți

-


Guvernul a adoptat miercuri în ședință proiectul rectificării bugetare care prevede un deficit bugetar de 6,7% din PIB. De asemenea, taxele nu vor crește anul acesta, iar bani mai mulți vor fi alocați la  Muncă, Sănătate și Dezvoltare.

 

”Deficitul crește la 6,7% din PIB. Din economia internă vom încasa mai puțin cu peste 20 de miliarde de lei. Pe net veniturile scad cu 19,4 miliarde de lei, pentru că primim bani de la Comisia Europeană, 3,8 miliarde de lei. Cheltuielile bugetului cresc cu 12,5 miliarde lei. Este clar că economia privată este într-o perioadă de menținere a capacității de preducție. Se majorează cheltuielile la fondul de rezervă cu 3 miliarde de lei. Până la următoarea rectificare în cazul în care avem nevoie de resurse putem să luăm acești bani din fondul de rezervă.  Crește cu 8,1 miliarde lei doar bugetul Ministerului Muncii”, a declarat ministrul de Finanțe, Florin Cîțu.

Potrivit acestuia, la ministerul Sănătății se adaugă 3,8 miliarde de lei.

”Cheltuielile cu asigurările sociale cresc cu peste 6 miliarde de lei (șomajul tehnic și alte cheltuieli cu sănătate). Nu vom crește taxe anul acesta. Vom injecta bani în economie. Rambursăm anticipat TVA. Sunt bani pentru investiții. În rectificare nu a fost tăiat niciun ban de la niciun minister. Din contră, a fost suplimentat bugetul minsterului Dezvoltării cu 1 miliard de lei. Nu se umblă la investiții. Avem puterea să avem o revenire rapidă anul viitor care doar să anuleze scăderea de anul acesta sau în cel mai bun caz, să ieșim pe plus după cei doi ani”, a adăugat ministrul de Finanțe.

De asemenea, acesta a mai spus că  ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale va primi 8,1 miliarde de lei la rectificarea bugetară.

„La Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale se adaugă 8,1 miliarde lei şi la Ministerul Sănătăţii aproximativ 3,8 miliarde de lei. Sunt cele două ministere care primesc sume la această rectificare bugetară. Aici sunt cei mai mulţi bani şi, de fapt, scopul acestei rectificări bugetare este de a pune bani la aceste ministere pentru a trece peste criza de sănătate, dar în acelaşi timp de a menţine capacitatea de producţie în economie funcţională. O rectificare bugetară care vine să susţină primul pachet pe care l-a adoptat acest Guvern, de susţinere a economiei. Al doilea pachet la care lucrăm, pentru repornirea economiei, va apărea după perioada stării de urgenţă. Este un pachet semnificativ, la fel de important ca cel pe care l-am făcut şi în această perioadă. Acum vrem să vedem efectele acestor măsuri pe care le vom vedea în următoarele zile. Deja, ştiu că au început să se facă plăţi pentru şomaj tehnic”, a subliniat Florin Cîțu.

Acesta a mai spus că vineri, 17 aprilie 2020, va debuta programul „IMM Invest” prin care vor fi susţinute peste 40.000 de firme mici şi mijlocii printr-o schemă de ajutor de stat, aprobată de Comisia Europeană.

„Vineri, începe cel mai important program de susţinere a IMM-urilor din România din ultimii 30 de ani, „IMM Invest”, un program simplu şi la care vor participa peste 40.000 de IMM-uri. Este o schemă de ajutor de stat aprobată de Comisia Europeană şi este singura în acest moment. Suntem în discuţii permanente cu sistemul financiar-bancar. Deja, au început să fie amânate ratele bancare, există observaţii pe care le primim, le răspundem. Suntem în discuţie zilnică doar pentru a ne asigura că românii care doresc să-şi amâne ratele să aibă o experienţă în acest moment cât mai simplă procedural”, a conchis Florin Cîțu.

Citește și:

Tătaru: ”Facem în jur de 4.500 – 4.700 de testări pe zi”


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.