UPDATE. Guvernarea PSD-ALDE, la un pas de a rămâne fără bani pentru salariile bugetarilor? Teodorovici: „Sunt bani pentru salarii şi investiţii”

-


UPDATE 14.08: Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici a declarat, marţi, că sunt bani pentru salarii şi investiţii până la sfârşitul anului.

Senatorul USR Vlad Alexandrescu a publicat, marţi, un document al Ministerului de Finanțe prin care instituția recunoaște că nu mai sunt bani la buget pentru plata salariilor angajaților din sistemul de stat. De asemenea, oficialii FMI de la Bucureşti au atras atenţia Cabinetului Dăncilă că legea pensiilor care se află în momentul de faţă în Parlament pune în pericol sustenabilitatea fiscală şi necesită o analiză asupra echilibrului nevoilor sociale.

„Promisiunile electorale populiste și măsurile fiscale care avantajează companiile și instituțiile camarilei politice de la București și ale baronilor din teritoriu riscă să creeze un colaps bugetar în toamnă. În fața unei astfel de crize, Orlando Teodorovici a trimis tuturor instituțiilor publice din țară, inclusiv instituțiilor de cultură și a institutelor de cercetare, o notificare prin care cere, în mod expres, „reducerea numărului de angajați și/sau reducerea cuantumului unor drepturi salariale”. Practic, instituțiile publice, inclusiv teatre, spitale, școli și centre de cercetare, sunt avertizate de Orlando Teodorovici că trebuie să impună o austeritate cruntă, totul pentru ca bugetul fantasmagoric adoptat în primăvară, cu o întârziere de aproape jumătate de an, să nu ducă la deficite bugetare galopante”, subliniază Vlad Alexandrescu, într-o postare pe Facebook.

În schimb, oficialii FMI de la Bucureşti susţin că legea Pensiilor care se află în prezent în Parlament va împovăra şi îndatora generaţia tânără, în timp ce va aduce cheltuieli suplimentare de circa 4% din PIB, folosind banii care ar fi putut fi utilizaţi în investiţiile publice, sănătate şi educaţie.

„Legea Pensiilor care se află în prezent în Parlament justifică o analiză asupra echilibrului nevoilor sociale şi a sustenabilităţii fiscal. Provizioanele din actuala fomră a legii ar genera cheltuieli suplimentare de circa 4% din PIB. Acest lucru ar da o lovitură gravă finanţelor guvernamentale, ar împovăra generaţia tânără, şi ar deprioritiza cheltuielile pentru investiţii publice, educaţie şi sănătate”, arată Jaewoo Lee, şeful misiunii FMI în România.

Dacă Guvernul Dăncilă va respecta prevederile legii pensiilor proiectate de Liviu Dragnea atunci punctul de pensie ar trebui să fie majorat cu 15% în septembrie 2019, iar din toamna anului 2020 cu 40%. De asemenea, şi Comisia Europeană a criticat „Legea Pensiilor” susţinând faptul că aceasta pune în pericol sustenabilitatea finanţelor publice.

În recomandarea experţilor FMI, guvernarea populistă PSD-ALDE  ar trebui să aibă în vedere o consolidare fiscală durabilă urgentă, bazată pe măsuri calitative, pentru a putea întări economia.

„Deficitele fiscale ar trebui să scadă în perioadele bune ale economiei, pentru a putea creşte în perioadele proaste – în scopul de a susţine nivelul salariilor. De obicei acest lucru nu se întâmplă în România, iar conjunctura actuală nu face excepţie. Mai multe ajustări fiscale înseamnă şi o inflaţie mai redusă, şi odată cu asta mai puţine măsuri de politică monetară, ceea ce ajută competitivitatea”, se arată în raportul FMI pe România.

Ţinta de deficit bugetar de 2,75 din PIB pentru 2019 ar fi un prim pas, susţine FMI.  Pentru a scădea vulnerabilităţile la adresa economiei, Fondul susţine că deficitul  bugetar trebuie să fie redus la 1,5% din PIB până în 2022. De asemenea, şi pe partea de cheltuieli trebuie efectuate ajustări astfel încât creşterea salariilor şi pensiilor să fie moderată pentru a lăsa mai mulţi bani pentru investiţii.

În timp ce creşterea economică ar putea rămâne în România la circa 4%, deficitul de cont curent va depăşi nivelul de 5% din PIB, explică Jaewoo Lee, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional în România, după vizita anuală pe articolul IV.

„În timp ce veniturile oamenilor au crescut rapid spre un nivel apropiat de cel al ţărilor avansate din Uniunea Europeană, creşterea economică bazată pe consum a creat dezechilibre macoeconomice. Presiunea iflaţionistă a revenit la suprafaţă, afectând în mod disproprţionat veniturile reale ale oamenilor săraci şi subminând competitivitatea”, arată Jaewoo Lee.

Remus Borza: „Nu avem duşmani, nu avem inamici…”

Fostul consilier onorific pe probleme economice al Guvernului Dăncilă, Remus Borza susţine că Executivul trebuie să restructureze instituţiile statului hiper-remunerate pe baza eficienţei şi a competenţei  astfel încât să se reducă costurile şi implicit să se finanţeze investiţiile.

„Eu pentru asta m-am alăturat acestui efort al Executivului şi al partidului aflat la guvernare. Tocmai încerc să optimizez: sunt prea multe instituţii hipergonflabile, hiper-remunerate, ar trebui şi aici remunerarea să ţină cont de eficienţă şi de competenţă, ar trebui să mai reducem costurile în sectorul publicşi să încurajăm mai mult şi să finanţăm investiţiile. Investiţiile sunt cele care dau sustenabilitate creşterii economice. De asemenea, Guvernul trebuie să manifeste deschidere spre dialog şi conlucrare cu toate mediile economice – cu mediul bancar, cu mediul antreprenorial, trebuie să susţină capitalul românesc, clasa antreprenorială românească, să fie partener al tuturor. Nu avem duşmani, nu avem inamici, cu toţii trebuie să conlucrăm spre binele comun”, a scris Remus Borza, pe blogul personal.

Citeşte şi:

Viorica Dăncilă continuă curățenia din jurul său. Cine s-ar afla pe făraș?

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.