Guvernul a aprobat bugetul

-


Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici a declarat, vineri, că deficitul poate fi menţinut, iar proiectul de buget se bazează pe o creştere de 5,5%. De asemenea, PIB-ul va creşte în acest an cu peste 33%.

„Deficitul bugetar, o scădere de 2,25%, în limite. Poate fi menţinut, dar e necesar un efort comun în patru zone: asistenţa socială, sănătate, investiţii, administraţia. E foarte important de menţionat ca toate programele de sănătate sunt acoperite în integral cu necesarul de finanţare. La investiţii trebuie să intervenim radical. Banii pentru investiţii se vor aloca, sumele sunt majorate substanţial. La Administraţie, este necesar ca aparatul central sa funcţioneze fără blocaje, eficient, fără suprapunere de atribuţii”, a adăugat Eugen Teodorovici.

Potrivit acestuia, bugetul de pensii este pe excedent, datorita transferului de contributii, fiind un plus de 0,2% din PIB.

„Veniturile estimate sunt de 342,7 miliarde de lei. Anul trecut au fost de 295,1 miliarde lei. ANAF are foarte mult de lucru în acest an, trebuie să încaseze taxele, le voi acorda tot sprijinul. Bugetul asigură finanţarea majorării salariilor şi pensiilor asumate prin programul de guvernare”, a subliniat Eugen Teodorovici.

La rândul său, premierul Viorica Dăncilă a declarat, vineri, la începutul şedinţei de Guvern, că la Ministerul Fondurilor Europene au fost alocate 2,3 miliarde lei, în timp ce deficitul bugetar se va păstra la 2,5% din PIB, scrie Mediafax.

„Astăzi adoptăm proiectul de buget pentru anul 2019. Proiectul a fost intens dezbătut cu toate părţile relevante şi am avut trei piloni principali în vedere, sănătatea, educaţi şi investiţiile publice. De asemenea, am alocat 2% din PIB pentru Apărare, ceea ce asigură respectarea angajamentelor luate de România faţă de partenerii NATO. De asemenea Ministerul Fondurilor în premieră am alocat 2,3 miliarde lei, din care credite bugetare alocate fondurilor europene. Valoarea PIB va depăşi 1.000 miliarde lei. Deficitul bugetar va fi păstrat. la 2,5% din PIB”, a declarat Viorica Dăncilă.

Potrivit acesteia,  sunt acoperite în buget şi creşterile de pensii şi salarii.

„Asigurăm finanţarea majorarii pensiilor şi a salariilor din sistemul public plata drepturilor şi a indemnizaţiilor sociale şi susţinerea politicilor de stimulare economica măsuri asumate prin programul de guvernare continuăm creşterea punctului de pensie cu 15 la sută începând cu 1 septembrie 2019”, a adăugat Viorica Dăncilă.

De asemenea, în proiectul de buget  sunt alocaţi 49, 85 miliarde de lei pentru investiţii, în creştere cu 45% faţă de 2018. La Ministerul Transporturilor fondurile sunt cu 6 miliarde de lei mai mari.

„Bugetele locale beneficiază de o alocare record. Totalul sumelor care se distribuie din buget sunt de 47,9 miliarde lei, cu 19% mai mari faţă de cele din 2018. Impozitul pe venit colectat la bugetul de stat merge în proporţie de 100% la bugetele locale, respectiv 22 miliarde, comparativ cu 15 miliarde repartizat în 2018. Aşadar bugetul anului 2019 este unul echilibrat şi concentrat atât pe susţinerea politicilor sociale şi cele de dezvoltare”, a afirmat premierul.

Citeşte şi:

În ce cheie trebuie înțeleasă ultima acțiune a Rusiei împotriva scutului de la Deveselu

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.