Guvernul deformează realitatea în privința vaccinării, susțin medicii de familie

-


„Deformarea realității dăunează grav epidemiei de rujeolă” este titlul unui comunicat al Societății Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), care susține că premierul Mihai Tudose și ministrul Sănătății Florian Bodog mint poporul cu televizorul, prezentând cifre eronate cu privire la rata vaccinării împotriva rujeolei și nu numai.

„SNMF a luat act cu surprindere de declarațiile repetate ale Domnului Ministru al Sănătatii, domnul Florian Bodog în legătură cu faptul că la preluarea mandatului său, acoperirea vaccinală în România era de 15%. Nu înțelegem cine îi dezinformează pe domnul Ministru și pe domnul Prim Ministru, care a preluat cifrele, în condițiile în care rapoartele oficiale spun altceva.

Conform raportului Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) „ANALIZA REZULTATELOR ESTIMARII ACOPERIRII VACCINALE LA VÂRSTA DE 18 LUNI PENTRU COPIII NĂSCUTI ÎN LUNA IULIE, 2015”, analiză efectuată în luna februarie 2017, sunt precizate următoarele valori pentru acoperirea vaccinală (AV):

  • o doză BCG – 96,8%
  • 3 doze hepatitic B pediatric – 92%
  • 3 doze DTP – 82,8%
  • 3 doze VPI – 82,8%
  • 3 doze Hib – 82,8%
  • o doză ROR – 86,5%

Conform raportului Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) : „ANALIZA REZULTATELOR ESTIMĂRII ACOPERIRII VACCINALE CU 2 DOZE RRO LA VÂRSTA DE 5 ANI, CU 2 DOZE RRO LA VÂRSTA DE 7 ANI SI CU dT LA VÂRSTA DE 14 ANI „, analiză efectuată de asemenea în luna februarie 2017, sunt precizate următoarele valori pentru acoperirea vaccinală (AV):

  • 2 doze RRO la varsta de 5 ani – 74,7%
  • 2 doze RRO la varsta de 5 ani  – 74,5%
  • dT la varsta de 14 ani – 70%

Rapoartele oficiale pot fi consultate la adresa:  http://cnscbt.ro/index.php/analiza-date-supraveghere/evaluarea-acoperirii-vaccinale.

Cifrele sunt confirmate și în „Nota de informare privind Programul Național de Vaccinare” publicată în data de 26.07.2017

http://www.ms.ro/wp-content/uploads/2017/07/Raport-Guvern-vaccinare.pdf.

De asemenea, raportările oficiale la organismele internaționale invocă aceleași cifre:

https://data.unicef.org/wp-content/uploads/country_profiles/Romania/immunization_country_profiles/immunization_rou.pdf

http://www.who.int/immunization/monitoring_surveillance/data/EUR/en/”, se arată în comunicatul de presă menționat.

Medicii de familie sunt, prin urmare, revoltați de situația creată de cei care ar trebui să ajute la salvarea vieților și nu să dezinformeze. „În condițiile în care în România evoluează o epidemie de rujeolă cu consecințe dramatice, considerăm că deformarea realității nu ajută eforturilor de a salva vieți. De asemenea, pe fondul lipsei cronice a vaccinurilor, in special a vaccinului hexavalent, considerăm că procente de 82,8% nu pot fi obținute altfel decât cu implicare și devotament din partea medicilor de familie”, au ținut să precizeze medicii de familie.

Reacția SNMF vine în urma unei „tentative” de culpabilizare a medicilor de familie pentru acoperiri vaccinale scăzute, mai susțin medicii de familie care fac, totodată, apel la Ministerul Sănătății și la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate să găsească soluții pentru a atrage medicii de familie în zonele rurale astfel încât toată populația țării să beneficieze de servicii medicale și implicit, de servicii de vaccinare.

Citește și: Mustrarea premierului şi-a atins scopul. Rata de vaccinare a crescut de aproape patru ori în ultimele două săptămâni

Situația vaccinării. Premierul Tudose și ministrul Sănătății o explică pe larg

Bodog, declarații cu privire la vaccinarea obligatorie

În Alba se lucrează și în weekend pentru combaterea epidemiei de rujeolă. Premierul vrea să introducă vaccinarea obligatorie

Ministrul Sănătății va verifica în teren, personal, aplicarea măsurilor de vaccinare

Ministrul Sănătății: ,,Nu facem vaccinare cu forţa’’


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *