Guvernul plănuieşte schimbări în privinţa tichetelor de masă

-


Ministerul Muncii a iniţiat un proiect de ordin prin intermediul căruia valoarea tichetului de masă să nu depăşească suma de 15,18 lei. De asemenea, această sumă ar urma să fie valabilă şi pentru primele luni ale anului următor (până la sfârşitul lunii martie 2020).

Un proiect de ordin de ministru în legătură cu plafonarea valorii tichetelor de masă a fost postat pe site-ul Ministerului Muncii, fiind supus dezbaterii publice până în 25 septembrie. Potrivit acestuia, pentru semestrul al doilea din 2019, începând cu luna octombrie, valoarea nominală a unui tichet de masă, stabilită potrivit prevederilor articolului 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare cu modificările și completările ulterioare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018, nu poate depăşi cuantumul de 15,18 lei.

Astfel, valoarea nominala stabilită se aplică și pentru primele două luni ale primului semestru al anului 2020, respectiv în lunile februarie și martie, se arată în proiectul de act normativ. Ordinul va fi valabil din momentul publicării în Monitorul Oficial.

În schimb, mai mulţi aleşi PSD au propus în aprilie majorarea valorii nominale maxime a tichetului de masă de la 15 la 20 de lei.

Potrivit acestora, „valoarea actuală nominală a unui tichet de masă este de 15,18 lei (înainte de impozitare) şi nu este suficientă pentru a cumpăra o masă de prânz, în condiţiile în care valoarea medie a unei mese de prânz este de 21,40 lei”.

„Un număr mare de angajaţi se află în imposibilitatea de a avea o masă adecvată în timpul unei zile de lucru, fie ca urmare a programului de lucru încărcat, fie că nu au acces la achiziţionarea unei mese. Astfel, această problemă rămâne o responsabilitate comună a statului, precum şi a angajatorului, pentru a le oferi o masă decentă pe parcursul unei zile de lucru. Valoarea tichetului de masă este printre cele mai mici din Europa. Dacă în România valoarea este aproximativ 3,21 euro, în Spania este 11 euro, în Belgia este 8 euro, în Franţa este 11,04 euro, în Grecia este de 6 euro, iar în Portugalia este de 7,63 euro”, subliniau aceştia în textul motivării iniţiativei legislative.

Citeşte şi:

De ce tot deraiază Mocănița? Ample verificări

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.