Guvernul schimbă formula de calcul a ROBOR

-


Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici a declarat, vineri, că se va modifica formula de calcul a ROBOR-ului astfel încât acesta se va calcula trimestrial, în funcţie de valoarea medie a tranzacţiilor dintre bănci.

„Printre cele mai importante sunt deculparea ROBOR de partea de taxă pe activele financiare. Acest ROBOR nou va fi calculat la tranzacțiile interbacare și zilnice pe trimestrul anterior, e o medie aritmetică care se aplică pe trimestrul următor. Ăsta e și scopul pe care l-am anunțat de când aprobat OUG 114. Intenția noastră de a duce costul finanțării românilor mai jos și e clar că e o diferența între ROBOR bazat pe cotații și cel pe propus pe tranzacții cum este în acest act normativ aflat încă în proeict și anume o scădere, nu pot să spun exact cât pentru că este o variație zilnică, e o medie aritmetică, dar clar se scade”, a declarat Eugen Teodorovici.

Potrivit acestuia, Guvernul vrea să scadă costurile la finanţare ale celor care se împrumută şi să finanţeze economia reală.

„A doua chestiune de modificat la această ordonanță e cea legată de masa impozabilă, de active financiară, au rămas mai puține active financiare, au fost scoase cele legate de titluri de stat, împrumuturi pentru autoritățile locale, programe guvernamentale. Dorința noastră ca și guvern e să facem un lucru foarte important pe 2 zone: să scădem costul de finanțare pentru cei care își iau împrumturi în lei și să creștem acest grad de intermediere financiară, care în România e încă scăzut, adică să finanțăm economia reală”, a adăugat Eugen Teodorovici.

În schimb, preşedintele Comisiei Economice a Senatului, Daniel Zamfir este decis să decupleze ROBOR-ul de ratele românilor.

„Mă voi consulta cu colegii mei şi, imediat ce vom termina audierile şi cu cei de la Consiliul Concurenţei, vom face o propunere atât Guvernului, cât şi Băncii Naţionale, o propunere care să ducă la decuplarea în mod rapid a ROBOR de ratele românilor”, a declarat Daniel Zamfir.

În opinia sa, BNR a intervenit brutal în piaţă pentru indicele ROBOR care este trucat.

„În urma audierii unui alt reprezentant al băncilor care au participat la procedura de fixing din acea perioadă, am constatat, dacă mai era nevoie, faptul că indicele ROBOR, cel la care se raportează astăzi ratele românilor, este unul trucat, este unul aranjat, nu are nicio legătură cu realitatea. Şi, dincolo de faptul că Banca Naţională a intervenit brutal ca să stabilească acest indice, am să solicit colegilor mei să prezentăm o informare succintă din care să rezulte foarte clar că indicele ROBOR trebuie rapid decuplat de la ratele românilor”, a adăugat Daniel Zamfir.

Plenul Senatului a adoptat, în februarie, un proiect de hotărâre prin care a acordat un termen de 60 de zile Comisiei economice ca să deruleze o investigaţie asupra modului în care Consiliul Concurenţei a închis raportul privind manipularea ROBOR-ului din 2013.

Citeşte şi:

ROBOR-ul, „duşmanul poporului” în viziunea coaliţiei PSD-ALDE

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.