Guvernul va face praf programul Prima Casă, redenumit „O familie, o casă”. Confortul, doar în poze

-


Ministerul Finanţelor va modifica programul „Prima casă”, care se va numi „O familie, o casă”, şi care va fi destinat familiilor cu venituri într-adevăr mici, însă cu banii obținuți nu se va putea „cumpăra” și un confort pentru un stil de viață satisfăcător. În noua versiune a programului, locuinţele ce vor putea fi cumpărate prin programul „O familie, o casă” nu vor trebui să depăşească valoarea de 70.000 de euro, adică două camere de 50 de metri pătrați.

 

În aceste condiții, volumul creditelor contractate prin acest program o să scadă cu cel puțin 30-40%, ceea ce ar urma să ducă și la o scădere a prețului locuințelor, cred analiștii. În ultimele 12 luni oferta a crescut cu 12%, potrivit INS, iar cererea a scăzut cu 23%, potrivit cifrelor Agenției Naționale de Cadastru.

De asemenea, reprezentanţii dezvoltatorilor imobiliari cred că modi­fi­că­rile vor duce la o stagnare pe piaţă şi că se vor construi lo­cu­inţe de dimensiuni reduse.

„Pentru proiectele noi, vom ob­ser­va o continuare a tipurilor de apartamente deja oferite, adică pia­ţa nu va evolua în direcţia unui grad de confort mai ridicat cu apartamente mai generoase sau mai bine comparti­mentate, ci vom asista la o piaţă în stagnare, în care preponderenţa o vor avea proiectele cu apartamente de dimensiuni reduse“, este de părere Ivan Bogdan Cosmin, secretar general al ADIRU, citat de ZF. Dezvoltatorii imobiliari cred că pro­gramul O familie, o casă ar fi trebuit realizat de guvern după ce s-ar fi consultat cu mediul de business.

BNR a confirmat deja scăderea cu 10% a creditelor imobiliare în primul semestru din acest an, după plafonarea gradului de îndatorare la 40% începând cu 1 ianuarie 2019.

Solicitare către Guvern

Asociaţia Dezoltatorilor Imobiliari din România (ADIRU) solicită Guvernului, printr-o adresă, majorarea plafonului pentru cumpărarea unei locuinţe prin noul program la 95.000 de euro, deoarece plafonul actual de 70.000 euro permite achiziţia unor locuinţe cu maxim două camere, care sunt departe de un confort propice pentru o familie cu trei membri.

Dacă plafonul se va menţine la suma de 70.000 de euro, ADIRU consideră că „nu se va atinge scopul principal solicitat de către cumpărătorii de locuinţe şi anume cel legat de posibilitatea achiziţionării unor locuinţe mai spaţioase, care să asigure confortul necesar de locuire al unei familii, creşterea sumei maxime fiind de doar 3.500 euro, prin raportarea la suma deja existenţa în cadrul Programului Prima Casă de 66.500 euro”.

De asemenea, luând în considerare un preţ mediu de 1.100-1.300 euro (în funcţie de oraşele principale ale ţării) rezultă că această suma maximă ar putea fi accesată doar pentru achiziţia unor locuinţe cu maxim 2 camere, având o suprafaţă de 50-60 mp, or acest tip de locuinţă nu este propice pentru o familie cu 3 membri, lucru care rezultă din numeroase studii de specialitate, România fiind, din păcate, pe ultimele locuri în materie de confort locativ în Europa, ori tocmai acest indicator ar fi trebuit îmbunătăţit prin normele din domeniul locativ, aşa cum este şi programul ,,O familie, O casă”, mai susţine Asociaţia.

Cum ar trebui să fie?

ADIRU consideră că o sumă maximă de 450.000 lei, aproximativ 95.000 euro, ar putea crea premisele achiziţiei unor apartamente cu 3-4 camere, iar aceste locuinţe nu sunt şi nu pot fi considerate locuinţe de lux, ci sunt locuinţe care să ofere confortul minim de suprafaţă pentru o familie, prin raportare şi la suprafeţele minimale stabilite prin Legea locuinţei.

„Din punct de vedere economic, considerăm că acest Program, ce va fi înlocuit de noua vesiune, a adus beneficii foarte mari tuturor părţilor implicate: firme de construcţii, furnizori de materiale etc, dar şi Statului Român prin colectarea de TVA, impozit pe profit, taxe salariale, taxe şi impozite locale, fiind un motor foarte important pentru economia naţională şi bugetul statului.

Potrivit datelor MFP, de la lansarea programului «Prima Casă», în anul 2009, până la finele lunii octombrie 2018, au fost acordate 264.578 garanţii şi promisiuni de garantare, în valoare totală de 23,40 miliarde lei, cu menţiunea că aceste sume se regăsesc într-o mare măsură atât în economia reală, cât şi la bugetul Statului Român, fiind de departe cel mai de succes program guvernamental de până acum.

Din punct de vedere social, vă rugăm să aveţi în vedere că există mii, chiar zeci de mii de români, în special tineri care aşteptau şi sperau la o majorare a plafonului/sumei maxime pentru a putea realiza un upgrade imobiliar, absolut necesar unei familii, care nu a putut să achiziţioneze în cadrul programului decât o garsonieră sau un apartament cu 2 camere”, au conchis reprezentanții ADIRU.

CITEȘTE ȘI:

Atuul Simonei Halep în cele două meciuri de astăzi


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.