Guvernul va impozita gradual pensiile speciale, dar nu şi pe cele ale parlamentarilor

-


Pensiile speciale vor avea un sistem de impozitare graduală, între 10 şi 50%, la cuantumuri diferite, potrivit unui act normativ pregătit de Executivul Dăncilă, potrivit unor surse guvernamentale, citate de Mediafax. De asemenea, această măsură va afecta 4.000 de persoane care au pensii speciale mai mari de 7.000 de lei.

 

Impozitul va fi aplicat numai pensiilor speciale, nu şi celor din contribuţii sociale. Astfel, pensiile sub 2.000 de lei nu sunt impozitate, cele între 2000 şi 7.000 de lei vor avea un impozit de 10%, între 7.000 de lei şi 10.000 de lei impozitul va fi 30%, iar pentru pensiile speciale care depăşesc 10.000 de lei impozitul va fi de 50%.

”Este un act de dreptate socială, cei cu pensii mici nu vor fi afectaţi”, a subliniat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

În schimb, CSM a taxat dur intenţia Guvernului Dăncilă de impozitare a pensiilor speciale, susţinând faptul că în majoritatea statelor există obligația constituțională de a garanta judecătorilor și procurorilor, la încetarea funcției, plata unei pensii al cărei nivel să fie cât mai apropiat posibil de nivelul ultimei remunerații.

„În jurisprudența Curții Constituționale a României, cu referire și la decizii ale instanțelor similare din alte state ale Uniunii Europene, s-a statuat constant și fără echivoc că eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraților contravine principiului independenței justiției, fiind o măsură neconstituțională, dat fiind statutul special al acestei categorii profesionale”, arată CSM.

De asemenea, CSM a mai precizat că funcția de magistrat este incompatibilă cu orice altă funcție publică sau privată, cu excepția funcțiilor didactice din învățământul superior.

„Pensia de serviciu nu reprezintă un privilegiu, ci este justificată în mod obiectiv, constituind o compensație parțială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutului special căruia trebuie să i se supună magistrații și care impune obligații și interdicții pe care celelalte categorii de asigurați nu le au, fiindu-le interzise activități ce le-ar putea aduce venituri suplimentare, care să le asigure posibilitatea efectivă de a-și crea o situație materială de natură să le ofere după pensionare menținerea unui nivel de viață cât mai apropiat de cel avut în timpul activității, aspecte tranșate în repetate rânduri în jurisprudența Curții Constituționale”, se arată, în textul comunicatului de presă, emis de CSM.

Printre cei care vor fi vizați de măsura impozitării progresive a lui Teodorovici se numără magistrații, personalul navigant, funcționarii publici parlamentari, corpul diplomatic, funcționarii Curții de Conturi și personalul auxiliar din instanțe. În schimb, nu se atinge nimeni de pensiile speciale ale parlamentarilor, care în unele cazuri depășesc 10.000 de lei.

Pentru moment nu vor fi impozitate pensiile militarilor, care nu sunt plătite din sistemul public de pensii, dar nici pensiile parlamentarilor care sunt „indemnizații pentru limită de vârstă”, plătite din bugetul Parlamentului.

Citeşte şi:

CSM analizează joi suspendarea procurorului care a oprit salvarea Alexandrei

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.