Mai putem ierta ”trădarea” halatelor albe?

-


Epidemia de coronavirus a pus pe butuci o parte din sistemul medical din România. Lipsa echipamentelor de protecție, corupția și frica de necunoscut a halatelor albe sunt deficiențele care au ieșit la lumină în aceste zile. Astfel, demisiile în masă ale personalului medical au paralizat spitalele de la Mioveni, Orăștie, Brașov și Timișoara. Din păcate salariile majorate substanțial de guvernare psd-istă în sistemul medical nu acoperă lipsa de caracter a multor halate albe și nici abrambureală guvernării liberale.

 

În ultimele zile mai mulți angajați din sistemul medical și-au prezentat demisiile invocând lispa echipamentelor de protecție în lupta cu roronavirusul. Demisii în serie la Spitalul CFR Timișoara, la Mioveni 100 de cadre medicale au decis să renunțe, de la Spitalul Câmpina doi medici și-au anunțat plecarea, iar la Orăștie, și-au dat demisia un medic cu specializare ATI, cinci asistente și cinci infirmiere. Asistentele și infirmierele au revenit asupra deciziei, nu însă și medicul.

În acest sens, exemplul de la Spitalul de Urgență din Suceava este elocvent, iar justiția trebuie să își facă datoria ca la finalul pandemiei de coronavirus să avem   ani grei de pușcărie pentru cei vinovați.

„La acest moment există indicii că aceste decese sunt în legătură cu activitatea ilicită desfăşurată de funcţionarii publici din sistemul medical (personal din cadrul spitalului, precum şi din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava), aceste persoane nerespectând măsurile dispuse de autorităţi în vederea prevenirii şi limitării efectelor epidemiei noului coronavirus, în perioada ianuarie-martie 2020”, arată procurorii suceveni.

În instrumentarea cauzei, urmărirea penală a fost extinsă cu privire la fapte sub aspectul infracţiunilor de abuz în serviciu şi fals intelectual.

„În concret, sunt avute în vedere împrejurările în care s-a realizat testarea pentru infecţia cu COVID-19, respectiv au fost testate unele persoane, cu încălcarea reglementărilor legale, în condiţiile existenţei unui număr limitat de teste, iar probele recoltate unor angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Sf. Ioan cel Nou Suceava nu au fost înaintate către laboratoare specializate, în vederea analizării, ceea ce a determinat prelungirea perioadei de izolare a cadrelor medicale, zădărnicind în acest fel activităţile de prevenire şi combatere a infecţiei virale cu noul coronavirus”, explică Parchetul.

În fapt calculele autorităților de limitare a răspândire a infecției cu COVID-19 au fost încurcate chiar de o parte a sistemului medical în contextul în care linia întâi a frontului împotriva coronavirusului este tot mai șubrezită. Deși încă nu avem un vârf al pandemiei de coronavirus, iar România este paralizată completă de măsurile de carantinare, trădarea și scuzele de tot felul ale unora din cei chemați prin profesie și jurământul lui Hippocrat nu sunt de tolerat.

Dar cine să pună lucrurile la punct într-un an totuși marcat de alegeri locale și parlamentare? Greu de spus, pentru fiecare politician își face propriile sale calcule electorale și nu vrea să deconteze politic criza.

Pe de altă parte, nu știu cum va face față sistemul medical când ne vom confrunta cu un vârf maxim al acestei epidemii? Răspunsul nu este greu de dat în contextul în care mulți au preferat să dea bir cu fugiții din diferite motive, în frunte cu fostul  ministru al Sănătății, Victor Costache care și-a dat demisia săptămâna trecută în plină pandemie. O manieră nefericită a fostului ministru al Sănătății de a ieși din scenă, dar atent calculată, căci la final guvernul liberal va deconta politic toate aceste deficiențe ale sistemului, de care nu se face vinovat în totalitate.

Până atunci, Arafat, Tătaru și Vela sunt corifeii care gestionează această criză care îngroapă încet o Românie, șubrezită de corupție și politicieni populiști. Astăzi, 27 de persoane au fost testate pozitiv pentru COVID-19 la Spitalul Universitar din București. Este vorba despre 17 cadre medicale și 10 pacienți. Deci, încă un spital important a mai căzut din cauza pandemiei.  De asemenea, 72 de cadre medicale de la Spitalul Sfântul Ioan din București au intrat în izolare după ce a fost depistată o pacientă infectată cu noul coronavirus. Secția de Nefrologie a spitalului a fost închisă.

Și exemplele vor continua căci reformă cu adevărat în sistemul medical nu s-a făcut niciodată în acești 30 de ani de post-comunist. Managerii de spitale s-au transformat în niște satrapi subordonați politic, care nici măcar nu au pregătire medicală ca să înțeleagă sistemul. Acest lucru pare că l-a înțeles și președintele Klaus Iohannis care este decis la sfârșitul pandemiei să taie în carne vie.

„Vom face o evaluare la sânge după ce se termină epidemia” în ceea ce privește sistemul medical românesc, a declarat Klaus Iohannis, sâmbătă, după ce a vizitat spitalul militar instalat la Otopeni în curtea Institutului Ana Aslan.

În fapt, multe lucruri pot fi iertate medicilor, dar trădarea și lipsa de caracter în vreme de război…..? Oare ce s-ar fi întâmplat într-un război clasic cu bombe și rachete, ar fi fugit cu toții? Oki, am înțeles că nu au echipamente de protecție, dar cine i-a împiedicat să anunțe public aceste lucruri? Teama sau presiunile politice?

”Personalul medical nu trebuie ameninţat cu implicaţii posibil penale, moralul acestuia fiind oricum afectat major de situaţia actuală. Nu trebuie interzisă demisia personalului medical, care va purta oricum toată viaţa responsabilitatea unei asemenea demisii – credem că este o pedeapsă suficientă această povară. Nu credem că într-o astfel de luptă poate fi util personalul medical terorizat, temător şi ezitant. Aceste presiuni nu fac decât să crească riscul unor erori medicale”, arată Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti.

În aceste vremuri tulburi, istoria ne pedepsește crunt pentru că niciodată nu am învățat nimic din greșelile trecutului, iar ceea ce scria poetul Octavian Goga în Jurnal, pe 17 noiembrie 1916 este actual și astăzi:

„Piramida noastră socială e morbidă – vârful bolnav de sifilis, temelia de pelagră. A trebuit acest cataclism ca să crape mincinoasa faţadă occidentală, ca să vedem în dosul ei… într-o asemenea situaţie tragică, cu elementele de-aici, nefiind o ţară de opinie publică sau de libertate constituţională, nu se aşteaptă nimeni la o schimbare de politică internă”.

 

PS. Respect pentru cele 285 cadre medicale din România care și-au făcut meseria și și-au infectat cu coronavirus.

 

Citește și:

Iohannis a convocat o nouă ședință cu Guvernul la Cotroceni pe tema COVID-12

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.