Haos la Agenția Națională de Transplant. Autoritățile nu știu câți români au nevoie de un transplant

-


Ministrul Sănătății Sorina Pintea și-a pezentat miercuri realizările și nerealizările din cele 6 luni de mandat. Printre altele, ea a spus că nu se cunoaşte numărul exact al bolnavilor care au nevoie de transplant şi nici nu există încă o prioritizare a pacienţilor în funcţie de urgenţă sau de înscrierea pe listă. Ministrul a precizat că nici măcar directorul Agenţiei Naţionale de Transplant nu cunoaşte aceste date.

„Nu cunoaştem o cifră exactă cu numărul exact de bolnavi care necesită transplant. (…) Există aceste registre care sunt pe fiecare centru în parte. Directorul Agenţiei Naţionale de Transplant, deşi are atribuţii în fişa postului să cunoască aceste date, nu are acces la aceste date. Da, şi mie mi se pare ciudat. Am primit un raport din partea noii conduceri, în care mi se prezintă succint probleme, urmând să finalizeze raportul Corpul de Control. Odată cu acest raport, noua conducere a venit şi cu o propunere de modificare a ordinului de înfiinţare a instituţiei”, a declarat miercuri ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, cu ocazia prezentării bilanţului la şase luni de mandat.

Pintea a precizat că încă nu există o prioritizare a pacienţilor în funcţie de urgenţă sau de înscrierea pe listă, însă se vor lua măsuri până la adoptarea Legii transplantului.

„Până la Legea transplantului, vom lua măsuri pentru a avea o transparenţă şi o credibilitate. Tot ce pot să vă spun este că, deşi la Direcţia de Asistenţă Medicală din Ministerul Sănătăţii aveam date că există 31 de pacienţi care necesită transplant pulmonar, în registru apare unul singur. Nu avem în acest moment – vom avea cât de curând, probabil vineri – o prioritizare în funcţie de urgenţă sau a înscrierii pe listă. Am cerut date în paralel. E vorba de criteriu de compatibilitate, dar eu nu am încă de la Agenţia Naţională de Transplant o situaţie privind listele pacienţilor”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a numit-o, la începutul lunii iulie, pe Alexandra Anca Mureşan în funcţia de director executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant. Decizia de înlocuire a vechii conduceri a venit după decesul unui tânăr de 29 de ani care a așteptat în zadar un transplant de plămâni deși avea banii strânși.

viewscnt


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.