LIVETEXT. Hellvig, după audierea în Parlament: „Am speranța că am fost coerent și concis”. Precizările lui Manda

-


Directorul SRI Eduard Hellvig a declarat joi, după mai bine de opt de ore de audieri în Parlament, că speră că parlamentarii au înțeles ce a avut de transmis. Claudiu Manda, șeful Comisiei de Control al  SRI, a făcut un rezumat al discuției.

 

Am speranța că am fost coerent și concis astfel încât colegii parlamentari să fi înțeles ce am transmis”, a fost singura declarație făcută de directorul SRI după audierea din Parlament.

Declarații ale deputatului Claudiu Manda, șeful Comisiei:

Am discutat despre 8 subiecte, unul dintre ele este despre protocoale.

Sunt semnate protocoale între SRI și alte instituții din 1990. Au fost 565 de protocoale. Am discutat ca toate aceste protocoale să ne vină la comisii. S-a pus un accent deosebit pe protocoalele din justiție. Sunt 18 astfel de protocoale, unele denunțate, unele clasificate, altele cu caracter public.

A fost o discuție despre protocoalele din 2016 care au avut la baza ordonanța 6. 

Au fost întrebări legate de aceste protocoale: cum au fost denunțate, dacă au produs efecte.

Ne propunem să existe un moment T zero legat de protocoale și să vedem cum va funcționa serviciul.

Al doilea subiect a fost legat de bugetul SRI. Și Comisia a înțeles cum s-a făcut rectificarea bugetară. Dacă Serviciul consumă banii, există posibilitatea de suplimentare. În Buget, o pondere mare o au salariile.

Al treilea subiect a fost legat de pesta porcină africană. Dacă serviciul avea informații și dacă a informat beneficiarii. Conducerea ne-a informat că prima informație pe care au transmis-o beneficiarilor a fost în iunie 2016. Informările au fost la nivel de prim-ministru, miniștri. Au fost făcute 132 de informări. Primul focar a fost descoperit în iulie 2017, la Satu Mare. Există pericolul unui alt virus în ceea ce privește micilor rumegătoare.

Un alt subiect este despre protestele din 10 august. Persoane, organizații structuri care doresc dărmarea unor institușii ale statului intră în competența SRI. Era obligația SRI ca atunci când captează date utile MAE, Jandarmeria etc toate aceste informații trebuie transmise. 

Au spus că au avut un reprezentant în dispozitiv care a informat.

A fost întrebat despre activiștii de la Rezist. Nu a vrut să detalieze, nici noi nu am dorit. Am convenit că dacă vorbim de finanțare străină asupra unei organizații care dorește dărmarea Guvernului, sigur că trebuie să ne parvină informații.

Am vorbit despre modificarea legislației. Consideră că este nevoie de o legislație modernă.

Prima legea este legea 51, care definește amenințările la siguranța națională.

Am avut o discuție despre raportul pe 2017, care ne-a survenit acum 6 zile.

Am discutat de forma de organizare internă.

Am avut o discuție legată de relația cu ANI a dl Hellvig. Am înțeles de posibila incompatibilitate din 2004. Avem elemente ca în perioada următoare să formulăm un raport.

Au fost 302 planuri de cooperare privind punerea în aplicare a protocolului din 2009 între SRI și DNA, Parchetul general etc.

Nu este niciun protocol, cred, încheiat cu PSD.

A fost făcută o prezentare a apartenenței politice a  celor care au semnat protocoalele din 1990 și până în prezent.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.