Himalaya, cea mai afectată de încălzirea globală. Gheaţa se topeşte de două ori mai repede decât acum 20 ani

-


Fotografiile realizate de un program american de recunoaștere cu observații recente din spațiu demonstrează faptul că procesul de topire al gheţarilor din regiunea munților Himalaya este de două ori mai rapid decât acum 20 de ani, scrie BBC News.

 

Studiul arată că din anul 2000, înălțimea ghețarilor a scăzut, în medie, cu 0.5 m pe an. Cercetătorii susțin că schimbările climatice reprezintă principala cauză.

„Datorită acestui studiu puteam vedea cea mai clară imagine de până acum a schimbărilor prin care au trecut ghețarii din Himalaya”, a declarat Joshua Maurer, de la Observatorul pentru suprafețe terestre Lamont-Doherty al Universității Columbia.

În perioada 1970-1980, au fost lansați 20 de sateliți în orbită, în cadrul unui program spion american, cu numele de cod „Hexagon”. Acești sateliți aveau rolul de a fotografia regiuni terestre. Materialele strânse au fost declasificate în 2011 și digitizate de US Geological Survey, pentru a fi utilizate de cercetători.

Printre fotografii se află și cele din regiunea Himalaya – o zonă pentru care nu existau multe date istorice de acest tip până acum. Comparând aceste fotografii cu cele mai recente făcute de NASA prin satelit și de agenția spațială japoneză Jaxa, oamenii de știință au putut vedea exact cum s-a transformat regiunea în ultimii ani.

Astfel, grupul a ajuns la concluzia că între 1975 și 2000, aproximativ 4 miliarde de tone de gheață au fost pierdute în fiecare an. Iar din 2000 până în 2016, cantitatea a fost aproape dublă. Chiar dacă temperatura va creşte cu doar 1.5 grade Celsius în acest secol, cel puţin o treime dintre gheţari vor dispărea. Gheţarii sunt o sursă importantă de apă pentru 250 de milioane de oameni care locuiesc în opt ţări din apropierea munţilor Himalaia.

K2 şi Muntele Everest fac parte din zona îngheţată a Munţilor Hindukuş şi Himalaya, parte care conţine cea mai multă gheaţă de pe pământ, exceptând regiunile polare. Aceste zone de gheaţă se pot transforma în stânci în mai puţin de un secol, din cauza temperaturilor în creştere, potrivit oamenilor de ştiinţă.

În următoarele decenii, topirile se vor accentura din cauza încălzirii globale şi a aerului poluat, apărute ca urmare a populaţiei în creştere. Dacă temperatura la nivel global creşte cu 2 grade Celsius, atunci jumătate dintre gheţari vor dispărea până în 2100. Chiar dacă se fac acţiuni drastice şi se limitează încălzirea la 1.5 grae Celsius, 36% dintre gheţari vor dispărea până la sfârşitul secolului.

Zona care se află în pericol acoperă 3.500 de kilometri şi se întinde în Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, China, India, Myanmar, Nepal şi Pakistan. Gheţarii alimentează 10 dintre cele mai importante râuri din lume, inclusiv Gandes, Indus, Mekong şi Irrawaddy.

Citeşte şi:

Schimbarea la faţă a R. Moldova. De la putinistul Igor Dodon la trădătorii de la Bucureşti

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.