„Hotărâtul“ Liviu Dragnea menține suspansul privind viitorul său în PSD

-


Dacă nu ar fi avut la activ o condamnare cu suspendare, în dosarul Referendumul, Liviu Dragnea ar fi fost în acest moment, cel mai probabil, noul președinte al PSD, în contextul în care, înainte de decizia justiției, era al doilea om din partid. Lucrurile în partid stau însă diferit. Dragnea este doar coordonatorul politic al partidului, o funcție onorifică, întrucât nu apare în statut, deși el insistă că a fost votată de Comitetul Executiv, iar Victor Ponta a impus în fruntea partidului pe unul dintre oamenii săi de încredere, Rovana Plumb. Mai mult, Plumb a fost confirmată ca șef interimar al PSD în cadrul Biroului Politic Permanent (BPN) de miercuri.

Până la Biroul Politic de ieri, Liviu Dragnea bătea monedă pe organizarea unui Congres, deoarece voia să-l impună pe Valeriu Zgonea la șefia PSD. Președintele Camerei Deputaților nu ar fi spus NU unei astfel de funcții, însă nimeni nu îl ia în serios. Ca dovadă, Victor Ponta l-a tratat, ieri, cu ironie, la BPN: „Tot speram să nu vii, Vali“.

Surprins de confirmarea Rovanei Plumb în funcția de președinte interimar al PSD de către BPN, Dragnea a anunțat că în perioada următoare va precizări cu privire la soarta sa în PSD.

„Eu trebuie să mă gândesc serios dacă mai garantez sau nu pentru cineva pentru conducerea partidului şi asta trebuie să mă gândesc zilele astea, vorbim de două-trei zile, pentru că am avut nenumărate discuţii cu enorm de mulţi colegi din ţară, nu numai lideri judeţeni, ci şi membri de partid, primari, aleşi locali, parlamentari chiar. Iau în calcul un singur lucru, şi anume ce au spus unii colegi astăzi în BPN, alţii au spus ieri, alţii au spus zilele trecute, să mă hotărăsc ce vreau să fac eu în ceea ce priveşte conducerea partidului. Promisiunea pe care am făcut-o în BPN şi o fac şi acum este că o să mă gândesc serios”, a declarat Liviu Dragnea, după şedinţa BPN.

„Eu sunt hotărât“

La nicio zi de la această declarație, Dragnea a venit cu precizări suplimentare privind candidatura sa la președinția interimară a PSD, dar fără să facă și un anunţ oficial în această privinţă. „Sunt deja hotărât, dar anunț când hotărăsc eu. Eu sunt hotărât”, a precizat Liviu Dragnea, întrebat dacă va candida la șefia interimară a PSD.

Deși premierul Victor Ponta se străduiește să inducă ideea de calm în PSD, lucrurile sunt departe de a fi liniștite. ”La partid suntem foarte uniţi şi prieteni şi dacă le daţi voie celor doi simpli membri de partid, eu vă garantez un singur lucru că şi peste o săptămână un an o să fim prieteni”, a declarat Ponta.

Așa cum anunțat și Dragnea cu o zi înainte, există doar două scenarii posibile în situația în care nu va mai candida pentru șefia interimară a PSD: fie se retrage din funcția de coordonator politic al partidului, fie susține pe altcineva în funcția de interimar. Însă întreaga situație se va tranșa la Comitetul Executiv de miercurea viitoare, la care sunt așteptați și baronii PSD.

De ce vrea în fruntea partidului

Specialistul în comunicare politică, Antonio Momoc, crede că, prin atitudinea sa, Liviu Dragnea fie simulează competiția în partid, fie încearcă să inducă ideea că încă mai este Eminența Cenușie a PSD. „Câtă vreme Ponta o preferă pe fidela sa, Rovana Plumb, Dragnea arată că încă reprezintă și el un centru de putere. Dacă scapă de condamnare, va fi câștigător, dacă va fi condamnat și mai rău, chiar cu executare, va fi sfârșitul carierei sale“, a comentat, pentru Jurnaliștii, Antonio Momoc.

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

bookmark icon