În ciuda inundațiilor care sunt o amenințare permanentă, doar 20% dintre români își asigură locuințele

-


S-au împlinit 10 ani de la intrarea în vigoare a Legii nr. 260/2008, privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, și, în ciuda faptului că riscul de inundații este mare în unele zone, numai 20% din populație are locuința asigurată, potrivit lui Valentin Ionescu – Director Directia de Strategie si Stabilitate Financiara din cadrul ASF.

 

Guvernul a aprobat în luna iulie o hotărâre care prevedea acordarea de ajutoare de urgenţă, în valoare de până la 6 milioane de lei, pentru sprijinirea familiilor afectate de inundaţiile din perioada iunie – iulie. Însă banii de la guvern nu ajung întotdeauna la oamenii care au rămas fără case. Astfel de cazuri au avut loc în  judeţele Covasna şi Alba unde foarte multe gospodarii au fost distruse în urma ploilor din această vară. Iniţial, Viorica Dăncilă a mers în zonele calamitate şi le-a promis oamenilor ajutoare de la stat, însă când să le solicite oamenii au aflat că, potrivit unei hotărâri de guvern, ajutoarele s-au acordat doar celor fără venituri.

Astfel de situații ar putea fi evitate în cazul în care ar exista o asigurare a locuinței, însă românii, spre deosebire de alți europeni, pun prea puțin accentul pe acest aspect.

„Ne confruntăm în continuare cu un nivelul redus de acceptare în rândul populației, gradul de acoperire situându-se sub 20% din totalul fondului locativ, ceea ce a generat necesitatea găsirii unor soluții  pe termen scurt, mediu și lung pentru asigurarea sustenabilității sistemului în condițiile actualului nivel al primei de asigurare stabilit de către legiuitor, nivel al primei ce a fost anterior calculat pe baza unui grad de cuprindere în asigurare de 100%”, a explicat Valentin Ionescu, recent, la „Forumul Internațional al Riscurilor de  Catastrofă Naturală 2018″.

Amintind de inundațiile de acum 8 ani, care au distrus mii de locuințe, Ionescu a precizat că, în prezent, costurile pentru acoperire pagubelor sunt mult mai mari, „datorită concentrării populației în anumite zone, creșterii valorii bunurilor populației și a întreprinderilor, în condițiile în care modificările climaterice s-au amplificat și au generat fenomene naturale extreme cu o frecvența crescută”.

Ionescu recunoaște însă că asigurările nu reprezintă singura soluție, dar fac parte dintr-un întreg sistem de administrare a riscului de catastrofă naturală.

„Conform „Atlas of the Human Planet 2017″- Global Exposure to Natural Hazards”, elaborat la nivelul Comisiei Europene, România face parte din primele 10 țări din punct de vedere al suprafeței construite expuse la curtremure, cu o suprafață construită expusă la risc de 92%. Totodată, conform datelor din studiul menționat anterior, numărul locuitorilor expuși la inundații a crescut  între anii 1975 –  2015 cu 13%, în timp ce numărul locuitorilor a scăzut în acceași perioada cu 17%, gradul de expunere a populației atingând 8% (din total populație)”, a mai precizat Valentin Ionescu.

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.