În plin război cu Iohannis, Dăncilă ţine cu dinţii de putere graţie „trădătorilor” din ALDE

-


În plin război între Palate pe tema numirii miniştrilor interimari, Viorica Dăncilă susţine că rămâne la guvernare întrucât mai mulţi secretari de stat şi membri ALDE au rămas în coaliţia cu PSD, după ce Călin Popescu Tăriceanu a schimbat tabăra în direcţia unei alianţe cu formaţiunea lui Victor Ponta, Pro România. Pentru a pregăti „strategia supravieţuirii politice” până după finalul alegerilor prezidenţiale, Dăncilă a convocat mâine Comitetul Executiv Național (CExN), pentru ora 18.00, la sediul formaţiunii din Kiseleff.

„În teritoriu, dar și la nivel guvernamental avem secretari de stat de la ALDE. În teritoriu avem mulți colegi de la ALDE care nu au vrut să își dea demisia și care vor să stea alături de PSD. Avem doi secretari de stat care m-au contactat imediat, unul de la Apărare, unul de la MAE care au spus că ei nu vor să iasă din guvernare pentru că drumul lor li se pare corect alături de PSD”, a declarat Viorica Dăncilă, la Hunedoara.

De asemenea, aceasta a mai spus că nu le-a cerut membrilor ALDE care au rămas la guvernare să intre în PSD.

„Noi nu am cerut să își dea demisia din ALDE și să treacă la PSD. Oamenii au hotărât și am văzut în spațiul public mai multe declarații în care membrii ai ALDE nu sunt de acord cu ieșirea de la guvernare. Cei care au vrut să rămână alături de noi le-am respectat această dorință. Sunt organizații ALDE care lucrează foarte bine cu organizațiile PSD în teritoriu. Nu am încercat să dăm afară pe cineva. Cred că trebuie să unim în jurul nostru cât mai multe forțe, nu să eliminăm dintre cei care ne sunt aproape”, a subliniat liderul PSD.

Pentru PSD şi implicit Viorica Dăncilă pierderea guvernării ar fi catastrofală întrucât mai sunt bani de cheltuit din bugetul statului pe contracte cu firmele baronetului de partid, iar presiunea la care îi supune preşedintele Klaus Iohannis în chestiunea interimatelor din Guvern îi va determina să ajungă din nou la votul Parlementului.

Nici această situaţie nu este plăcută pentru psd-işti care au pierdut majoritatea la Cameră, iar negocierile subterane cu UDMR şi cu Minorităţile i-ar pune într-o postură proastă în prag de campanie electorală pentru prezidenţiale. UDMR va căuta să obţină maximum pentru interesele minorităţii maghiare, dar oficial liderii Uniunii au precizat că vor vota moţiunea de cenzură a PNL-ului, dacă Ludovic Orban va considera că îi momentul oportun dărâmării Cabinetului Dăncilă.

Singura speranţă a psd-iştilor în războiul cu Iohannis rămâne CCR-ul care va trebui să tranşeze chestiunea interimatelor din Guvern, dar magistraţii de la Curte vor mai trage cu PSD-ul ca-n defuncta Epocă Dragnea? Greu de spus, însă până la un verdict, Cabinetul Dăncilă mai câştigă timp, dar nu cred că îi va mai folosi la ceva.

Respectarea Constituției nu este facultativă, este obligatorie, iar domnul Klaus Iohannis ar fi trebuit să învețe acest lucru după multiplele situații în care a primit soluții nefavorabile de la Curte. Actualul președinte nu a venit în tot acest timp cu nicio soluție de deblocare a crizei, ci doar cu declarații care să o alimenteze. Candidatul Iohannis vorbește despre obligațiile premierului, dar nu se achită de propriile obligații. În schimb, se antepronunță în numele Curții Constituționale, în numele Parlamentului, și chiar în numele Guvernului”, a scris Viorica Dăncilă, pe Facebook, în replică la boicotul preşedintelui Iohannis.

Potrivit acesteia, Klaus Iohannis „uită că a girat absolut toate guvernele și toți miniștrii din ultimii 5 ani, însă în momentul când nu i-a mai convenit politic, s-a întors de fiecare dată împotriva lor și a încercat să manipuleze o țară întreagă”.

„Noi ne-am făcut datoria și am sesizat Curtea Constituțională în legătură cu aceste încălcări, însă ne asigurăm că venim și cu alte soluții pentru deblocarea crizei instituționale actuale, asta în ciuda insistenței candidatului Klaus Iohannis de a o perpetua”, a adăugat Viorica Dăncilă.

În ciuda acestor atacuri şi tatonări reciproce în războiul dintre Palate, supravieţuirea Guvernului Dăncilă depinde de modul cum va pregăti PNL-ul moţiunea de cenzură şi implicit de binomul Tăriceanu-Ponta.  Oare opoziţia este pregătită să deconteze electoral toată risipa banului public a guvernării psd-iste? Eu cred că nu, dar evoluţiile externe impun dărâmarea Cabinetului Dăncilă întrucât este nevoie de un nou guvern capabil să gestioneze viitoare criză economică.

„Soluția nu este aceea de a prelungi criza prin tot felul de cârpeli, precum desemnarea unor interimari, ceea ce poate însemna inclusiv întârzieri în plata pensiilor și salariilor”, i-a avertizat Klaus Iohannis, pe liderii psd.

Citeşte şi:

VIDEO. Sistemul mobil anti-rachetă american THAAD, retras de la Deveselu

 

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.